søndag den 3. juli 2011

Mød Alex!

Selvom jeg er en ægte spice girl og krydderiskabet bugner af et bredt udvalg, så kunne jeg sagtens trænge til at peppe mine kokkerier op og komme på nye smagseventyr. Og her er Alex altså en perfekte guide! Spicy Sunday er et nyt koncept her på bloggen hvor han hver søndag fremover vil dele gavmildt ud af sin viden, give gode krydderitips og gøre os meget klogere på forskellige krydderier. Det kan kun blive både hot og godt! Tag pænt imod Alex, som jeg smækker high five i luften for at byde velkommen lige her:

1. Hvem er du?

Jeg hedder Alex Toft Nielsen, er 39 år og bor i Odense. Jeg er gift med Rikke og vi har 2 børn sammen. Nikolai på 14 år og Laura på 11 år.
Jeg arbejder som produktudvikler hos Diary Fruit, hvor jeg laver flydende krydderiblandinger til fødevareindustrien. Ved siden af mit arbejde har jeg et lille nichefirma, som hedder Aroma Spices hvor jeg laver håndlavede krydderiblends. Og fornyligt har jeg tilføjet Food Architect titlen til mit visitkort.

2. Hvornår startede din passion for mad?
Den har altid været der - min mor lavede dansk mad helt fra bunden - og jeg startede i kokkelære som 16årig.
Jeg blev udlært kok på Hindsgavl slot i 1992. I 1993/94 arbejdede jeg i Nepal på den Danske ambassade i Kathmandu. Det var her jeg for første gang rigtigt blev interesseret i krydderier. Jeg husker tydeligt den første Nepalesiske Chai* med frisk ingefær og kardemomme. Jeg havde aldrig smagt noget så intenst og eksotisk! Siden er det blevet til en masse rejser og selvstudier, hvor jeg har opbygget min viden om krydderier. Jeg har rejst specielt meget i Thailand, som rent gastronomisk står som et af de bedste køkkener i min bog.

3. Hvorfor brænder du lige præcis for krydderier?

For mig er madlavning ligesom musik. Det er en udtryksmåde hvorpå man kan skabe helt fantastiske oplevelser for sig selv og andre. Det er helt klart den kreative del i det at skabe en ret som jeg finder spændende og inspirerende.
Jeg opfatter krydderier som nogle af de mest æstetiske råvarer der findes og det er virkeligt et aspekt af madlavning som mange kokke undervurderer. Men jeg ser dog ikke krydderier som mere eller mindre vigtige end alle andre typer råvarer. Og til nogens overraskelse laver jeg faktisk også retter som er meget enkelt og spinkelt krydret.

4. Hvilket krydderi kan du ikke undvære?

Uh det er svært! Det mest interessante krydderi visuelt og smagsmæssigt må  blive stjerneanis. Jeg elsker noter af anis og lakrids. På den anden side ville jeg også nødigt undervære en rigtig god peber.
Og der findes igen et kæmpe udvalg!! 
Uden spidskommen og korianderfrø ville jeg dog heller ikke komme langt. Jeg er også vild med kardemomme, citrongræs, chipotle, estragon, dild, kaffir lime, nelliker…Og jeg kunne blive ved....

5. Nævn fem spicy livretter
På min favoritliste er der mange, men hvis vi tager udgangspunkt i retter hvor krydderierne er i fokus må det være:

1. Vegetable curry med Dal Bhat (Nepal)

2. Massaman Curry (Thailand)
3. Pulled Pork BBQ sandwich med Coleslaw (USA)
4. Chicken Tikka Masala (Indien/UK)
5. Lam i tagine med raz el hanout (Morocco) 

3 kommentarer:

  1. Spændende med Spicy Sunday. Det vil jeg glæde mig til!

    SvarSlet
  2. Ja det er superspændende... Jeg glæder mig personligt til at Alex fra næste søndag begynder at øse af sine guldkorn omkring krydderier. Det er så inspirerende!

    SvarSlet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...