søndag den 25. september 2011

Kardemomme - Krydderiets dronning

De fleste i Danmark har det forhold til kardemomme at det er et krydderi man anvender når man skal lave boller. Den version med sødmælk, smør og æg! Det smager jo også fantastisk. For mig findes der ikke noget bedre end friskbagte boller med kardemomme.

Der findes flere forskellige typer af kardemomme.

Den version vi primært bruger i Danmark er grøn kardemomme.Det er et ret dyrt krydderi og bliver ofte omtalt som krydderiets dronning.Den bedste oplevelse med kardemomme får man helt klart ved at købe hele kardemommekapsler og støde dem selv.

Grunden til dette er, at kardemomme indeholder nogle meget flygtige olier som i et vist omfang fordamper efter at den er blevet formalet.

En god kvalitet af kardemommekapsler kan ses ved at kapslerne er hele og frøene er let fedtede.

Kardemomme bruges selvfølgelig en del i forskelligt bagværk og desserter. Men den er også fantastisk at bruge i det salte køkken. Prøv f.eks. en blomkåls pure tilsmagt med kardemomme.

De andre typer kardemomme som findes er:

Brun kardemomme og Thai kardemomme.


Der findes også en helt hvid kardemomme, men det er bare den grønne som er blevet bleget.

Brun kardemomme kan man købe i de fleste indvandrer butikker og er meget anderledes i smagsprofilen end grøn kardemomme.

Den har en kraftig røget aroma med noter af kamfer. Den er meget brugt i Kinesiske supper og Indisk madlavning generelt. Her kan man virkelig overraske sine gæster med en ny smagsoplevelse ;-)

Thai kardemomme er meget mild og fin i smagen. Minder mest om grøn kardemomme. Er desværre næsten umulig at købe i DK.


Bruger du kardemomme? Hvilken type og hvordan??


Hilsen

Gæsteblogger Alex Toft Nielsen

6 kommentarer:

 1. Jeg bruger nok mest kardemomme i boller som du beskriver. Elers så er det i nogle enkelte kager jeg bruger det. Vidste faktisk ikke der var flere forskellige kardemomme....så blev jeg da klogere :-)

  SvarSlet
 2. Det faktisk sådan med krydderier generelt, at indenfor hvert krydderi findes der forskellige slags/sorter. Ligesom der findes forskellige slags æbler og gulerødder. En anden variation er hvilket land/region som krydderiet er dyrket i. Ved grøn kardemomme er der f.eks. forskel på om den kommer fra Indien eller Guatemala. Indien er arnestedet for kardemomme og nok at regne for den bedste, men det er nok mere sandsynligt at den man kan købe i en almindelig butik er fra Guatemala. Guatemala er i dag verdens største eksportør af kardemomme. De har dyrket den siden 1914.
  Bare lidt bonus info :-)
  Et godt tricks til at komme igang med at bruge hel grøn kardemomme i det salte køkken, er at komme nogle kapsler med ned i en karryret. Der er højst sandsynligt kardemomme i karryen i forvejen og ved at tilsætte yderlige kardemomme betoner man bare den smagsnote i retten. Lad dem blive hele i også ved serveringen. Det er virkeligt flot visuelt, men også små smagsgaver når man tygger i en.

  SvarSlet
 3. Åh jeg elsker kardemomme.
  Jeg kommer det altid i min grød. Jamen, netop fordi jeg tænkte at det er så lækkert i søde boller, og så måtte det jo kunne pifte grøden op. Jeg havde ret og har gjort det i 10 år eller der omkring. Ellers elsker jeg det også i te, karryretter og den slags, men jeg ved ikke så meget om sorter og den slags, så tak for info!

  SvarSlet
 4. Kardemomme minder mig allermest om svensk brød og kager. Kommer de ikke kardemomme i næsten alt? Jeg har endnu ikke været så flittig med kardemommen i karryretter så det skal jeg helt klart prøve! Mon du har en god opskrift på noget-varmt-med-kardemomme, Alex???

  SvarSlet
 5. Fasterfis: Den har jeg ikke prøvet - lyder lækkert med grød tilsmagt med kardemomme. I te! - jeg helt enig :-) suverænt! Jeg kan anbefale denne chai:
  Kog en essens af kardemomme kapsler, lidt nelliker, en vanilje stang og lidt safran. Tilsæt sukker efter smag og mælk. Du får en let orange chai med fine vaniljekorn som smager fantastisk! Man kan også tilsætte lidt sort te, men jeg synes en te på rene krydderier også har sin charme.
  Marian: Jeg laver en opskrift med karry og kardemomme til næste søndag :-)

  SvarSlet
 6. Uhmn sådan en chai kunne jeg da virkelig godt drikke lige nu! Og jeg vil se frem til din karryopskrift i på næste søndag....Ikke dårligt =)

  SvarSlet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...