søndag den 23. oktober 2011

Chili Chili Chili


Et af mine favorit krydderier :-)

Dette krydderi har en helt unik position i det samlede udbud af smagstilsætninger. Det er jo egentligt underligt, at noget som brænder i munden bliver tilsat maden. Helt frivilligt!!

Men den genkendelige smerte chili giver tiltaler virkeligt mange mennesker. Der er dog også nogen som slet ikke kan lide fornemmelsen.


Mængden af folk som kan lide chili er dog nok meget større og der er jo også flere madkulturer som har chili som grundstenen i krydringen af deres mad. Mexikansk, Indisk og Thai bare for at nævne nogle af de største.


Der findes et hav af forskellige chilier!

Faktisk er den meget brugte grøntsag peberfrugten en også chili. Bare af den meget milde slags. Cayenne peber er også en chili type.

Chiliens styrke kommer af stoffet capsaicin. Den bliver målt på Scoville skalaen.

Man skelner mellem frisk chili og tørret chili.

Den samme chili hedder nogle gange noget andet når den blevet tørret.

F.eks hedder en rød Jalapeno: Chipotle. Denne chili er blevet meget populær og ikke uden grund.

Denne lækre chili har en fantastisk røget smag og en god styrke.

Man kan købe den og et fantastisk udvalg af chilier her: www.chilihouse.dk


Hilsen Gæsteblogger, Alex Toft Nielsen


5 kommentarer:

 1. Jeg er også chili-fan, men i balancerede mængder. Jeg kan ikke spise FOR spicy mad hvis det er med den ondeste chili. Personligt, har jeg svært ved at styre mængderne hvis jeg skal bruge cayennepeber. Det bliver ofte ALT for stærkt. Jeg anvender mest friske, røde og grønne chilier i madlavningen eller knuste chiliflager. Men hvilke retter vil du f.eks. bruge chipotle i?

  SvarSlet
 2. Chipotle er en ret kraftig sag og dominerer derfor en del. Men du får en virkelig autentisk gang chili con carne med chipotle i.
  Cayenne er egentligt ikke så interessant i smagen og giver en meget skarp styrke.

  SvarSlet
 3. Det var netop hvad jeg også ville spørge om, hvor bruger man chipotle? Forleden dag spiste jeg nemlig hos en nabo som lige havde købt den og vi prøvede at regne ud hvad den kan bruges til. Vi fik en indisk kikærteret, og der var den ikke vildt god til. Det var den gule Habanero til gengæld, whoa mama, den var stærk, men meget dejlig!

  SvarSlet
 4. Alex, det kan være du vil afsløre hvor meget du f.eks. ville bruge af chipotle i en klassisk chili con carne med 500 g kød?

  Anja, hvad er Habanero? er det også en chili?

  SvarSlet
 5. Anja: Chipotle chili hører nok mest hjemme i retter i det mexikanske/amerikanske køkken.Alt med BBQ - tortilla - spareribs - Bønner - Con carne osv...

  Marian: Hvis det er Chipotle chili pulver skal man bruge omkring 10g pr. 1000g færdig ret. Alt afhængig af smag og behag selvfølgelig.

  Habanero er en mega stærk chili. Der ligger mellem 100.000 til 350.000 på scoville skalaen, hvor chipotle ligger mellem 3.500 til 8.000.
  Den kan som regel købes i bilka/føtex i en frisk udgave.
  Den er ret lille og har samme form som en peberfrugt.

  SvarSlet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...