tirsdag den 4. oktober 2011

Svampesuppe med brødlåg


Efteråret kalder på varme, fyldige retter og personligt ELSKER jeg en god suppe! Svampene er så gode lige nu og hos mig ryger de gerne i supper, risotto eller bliver stegt sprøde på panden. Denne svampesuppe med brødlåg er nem at lave og så vækker den begejstring hvis du får gæster. Opskriften er til 4 personer og jeg vil anbefale at starte med at lave dejen til brødlåget.

Du skal bruge:

1 finthakket løg
1 fint hakket fed hvidløg
600 g svampe f.eks. brune champingon, østershatte eller andre favoritter
1 liter grøntsagsboullion (kogt vand med ca. 1 tern boullion eller Herbamare urteboullion i)
1 dl fløde eller mælk
Lidt smør eller olivenolie

Til brødlåg:
15 g gær
2 dl lunken vand
1 spsk olivenolie
Lidt salt
250 g mel f.eks. grahamsspeltmel, hvedemel og durummel blandet
Lidt olivenolie eller et pisket æg til pensling
Evt. lidt æblecidereddike

Sådan gør du:
Start med dejen. Opløs gær i det lunkent vand, tilsæt så olie og salt. Rør melet i lidt ad gangen til dejen slipper. Det kan godt være, at du skal bruge mere end angivet i opskriften, det kan være meget forskelligt. Ælt dejen grundigt sammen og lad den hæve til suppen er klar.

Rengør svampene og snit dem fint. Svits evt. en håndfuld på en pande som topping på suppen. Smelt lidt smør eller olivenolie i en gryde og kom så svampe, løg og hvidløg deri. Svits godt til svampene har fået farve og er svundet lidt i størrelse. Tilsæt grøntsagsboullion. Rør fløde/mælk i og bring suppen i kog i 10-15 min. Blend hele suppen så den får en jævn og cremet konsistens. Smag til med salt, peber og æblecidereddike. Fordel suppen i 4 ovnfaste suppeskåle og pensel kanten godt med olivenolie. Hæld dejen ud på et melet bord, ælt godt igen og del i 4 kugler. Hver kugler rulles flade til de er ca. 1-2 cm tykke. Kom hvert dejstykke over en af suppeskålene og sørg for, at det ikke kommer i direkte berøring med suppen. Dejen skal være tæt og gerne hænge ud over kanten på skålen som en tyk dyne. Bag skålene med brødlåg i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 20-25 min. Servers brandvarme og evt. med lidt saltet smør og panderistede svampe som topping. Velbekomme!

9 kommentarer:

 1. Gud, hvor vildt. Har aldrig nogensinde i mit liv hørt om et brødlåg før! Men umiddelbart tror jeg, at jeg kunne være fan af spiseligt låg...

  SvarSlet
 2. vi har en del sopp har i huset nå.... R kom hjem i går med 2 kilo!!!
  godt me et nytt oppskrift Takk : )

  SvarSlet
 3. Ditte, normalt laver man også låget af butterdej eller filodej, mener jeg. Men jeg synes det bliver fed og derfor fandt jeg på den her mere rustikke version af et brødlåg :)

  @ Demie, 2 kg suppe! Uhmmmm. Glæder mig til at høre hvad du synes om opskriften med brødlåg!

  SvarSlet
 4. Uh!!! For syv søren da, hvor ser det godt ud, det der! Svampe med låg og fløde! waw.

  SvarSlet
 5. Pille, hvis du ikke er til alm. fløde (ved ikke om du er vegetar eller veganer nemlig) så kan du sagten bruge rismælksføde fra Rice Dream! Haps, det er ren fantastisk dejlig og varm efterårsret det her...

  SvarSlet
 6. Jah, men jeg er slet ikke veganer, selv om jeg tit bruger soya/ris-fløde!

  SvarSlet
 7. Hvor sjovt. Den ville være god til middagsgæster engang...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det vil være super som gæstemad! Og det er altså lidt sjovt med brødlåget! Prøv det Prøv det!

   Slet
 8. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...