søndag den 11. december 2011

Caraway & Cumin


Jeg husker kommen fra min barndom som det i de ostemadder man kun tog hvis der ikke var andre valgmuligheder. Lidt ligesom flødeboller med kokos - bare omvendt!

I dag er jeg ret begejstret for kommen. På engelsk er der 2 begreber som bliver anvendt. Caraway og Cumin.

Caraway er den type kommen, jeg lige har fortalt om - ostekommen. Et krydderi med en hel speciel smag. Smagen er let sød og varm med noter i retning af dild og sæbe. Den fungerer rigtigt godt i krydderiblends som et krydderi der giver kompleksitet og bund i smagen.

Spidskommen, som hedder Cumin på engelsk, er derimod et krydderi som rigtigt mange kan lide. Det er nok et af de krydderier som indgår i flest forskellige blends fra hele verden.
Gul karry pulver som den helt klassiske, men også i BBQ, Shish kebab krydderi og Harissa.
Spidskommen udvikler en helt speciel god smag når den bliver let tørristet.
En mindre kendt variant af spidskommen er sort spidskommen. Mest kendt og brugt i Indien, men virkelig et bekendtskab værd.
Udover disse tre krydderier er der yderlige 3 stk som til tider går under navnet cumin.

Ajowan - Royal Cumin, er et krydderi tæt beslægtet med kommen, dild og spidskommen. Også meget brugt i det Indiske køkken. Den har fine noter af timian og er rigtig god sammen med ovnbagte grøntsager.

Nigella frø bliver nogle gange kaldt black cumin. Dette er dog forkert, men det gør ikke nigella frø mindre interessante. Jeg smagte nigella frø første gang for omkring 12 år siden da min daværende nabo Sally fra Algeriet bagte nogle helt fantastiske brød over åben ild på deres terrasse. Dejen var krydret med nigella frø og smagte helt fantastisk. Brødene er selvfølgelig døbt Sally-brød og  i mens jeg skriver dette går det op for mig at det er alt alt for længe siden jeg har lavet disse brød.
De skal laves i den kommende uge og så skal opskriften nok komme på bloggen!

Det sidste krydderi jeg vil nævne er en af mine favoritter: Anis frø som til tider også går under navnet Sweet Cumin.
Disse små frø bliver i Indien dækket med en farverig sukkerskal og spist som en snack, men fungerer selvfølgelig og virkeligt godt i blends og som selvstændigt krydderi.
Kan ligesom ajowan snildt spises hele og de to danner et suverænt makkerpar til fisk og grøntsager.  Hilsen Gæsteblogger, Alex Toft Nielsen

6 kommentarer:

 1. Vildt, at der findes så mange forskellige slags kommen! Anede da heller ikke, at anisfrø også var en slags kommen.... Der er virkelig mange nuancer i krydderiernes verden, som jeg slet ikke har kendskab til!

  SvarSlet
 2. Det er dog ikke alle som er i botanisk familie selvom de hedder cumin, men det er en spændende verden. Gode krydderier burde helt klart have samme status som god kaffe og te!

  Jeg så i tv fornylig (AnneMad i NYC - afsnit 4 ), at en fyr i New York har en butik kun med krydderier. Det synes jeg er fedt!! Jeg har længe synes vi burde have en i DK!

  Check hans site her:
  http://laboiteny.com/spices.html

  Læg mærke til de fine bøtter han bruger:-)

  SvarSlet
 3. Jeg har set programmet og det er topsejt! Du burde jo være den der åbner DKs 1. krydderi-værksted hvor man kan få mikset personlige krydderiblandinger alt efter hvilket måltid man skal lave! Det er genialt!!!!

  SvarSlet
 4. Jo tak - det er også fristende. Den skulle dog nok ligge i KBH hvis den skulle have en chance!!
  Hvad tror du/I ?? - hvis andre læser med... Vil der være et marked for det?

  SvarSlet
 5. Jeg tager gerne med på studietur til N.Y og tjekker det krydderilab ud! Og ja, KBH eller Odense. Jeg er jo fortaler for, at ikke alt godt skal være i hovedstaden. Fyn er fin!

  SvarSlet
 6. Fyn er fin, meen jeg tror et sådant koncept vil lide butiksdøden i Odense. Desværre!!
  Der er ikke nok potentielle kunder!

  SvarSlet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...