fredag den 16. december 2011

Hvordan smager du?

Jeg har fornyligt været ved at smage 11 forskellige karryblandinger, som en del i Alex projekt om at udvikle "verdensbedste karry". I mit arbejde smager jeg også ganske ofte på mange forskellige fødevarer. Jeg tror selv på, at mine smagsløg er i topform. M var med i smagspanelet da vi smagte de 11 karrymiks. I 2. runde blindsmagte jeg og kunne udelukkende via smagen identificere hvilken prøve det var. Egentlig synes jeg vi alle bør SMAGE mere på den mad vi spiser. Smag på de naturlige råvarer, rå, tilberedte og i kombination med forskellige andre ingredienser.

Her er mit tip til at skærpe smagssansen og smage mere:
Luk øjene, duft først, tag smagsprøven i munden og fordel det over tungen (det er jo her dine smagsløg sidder), tænk i billeder og noter straks hvilke smagsnoter du opfatter. Tag stilling til smagen: hvad er godt, hvad smag knap så lækkert og hvad kunne evt. bidrage med mere værdi til smagen. Ingen svar er forkerte. Ja, man kan jo nærmest lave en hel lille smagsevent for sig selv eller i selskab med andre. Det er ret sjovt at høre hvordan andre smager. Hvordan smager du?

7 kommentarer:

 1. hehe.. kan ikke lade vær at små grine lidt af dit indlæg, det er rigtig sjovt, på en sød måde :)
  jeg er ved at uddanne mig som konditor, så jeg skal jo også dagligt smage, og vurdere, og der har vi lært teknikker med hvordan man smager, så man kan få mere ud af oplevelsen.
  teknikken lyder således: mens man smager skal man med næsen puste ud, og samtidig smaske lidt. det er svært at forklare, men prøv en gang.
  det er heller ikke længe siden der var "smagens dag"
  hva er det for et job du har? jeg er lidt nysgeri hehe..

  SvarSlet
 2. 1000 tak for din kommentar - hvor lyder det spændende med konditoruddannelsen. Jeg har aldrig fået nogen faglig teknik til at smage, men har selv fundet ud af hvordan jeg smager bedst på den måde. Jeg arbejder selv som Marketing Projektleder hos Urtekram. Produktudvikling ligger i Marketing afd. så derfor får jeg tit lejlighed til at smage med når der udvikles nye øko-produkter. Det er så spændende selvom det ikke altid er gode sager der kommer i munden. Der tror jeg, at det er lidt sjovere at smage som konditor :)

  SvarSlet
 3. ej det lyder godt nok spændene. så får du vel en masse produkter med hjem?
  ja min uddannelse er spændene, men jeg er ikke særlig vild med at skulle smage altid, for synes meget af det er ret klamt hehe. jeg elsker at følge din blog, for jeg deler mange af dine holdninger, med at det er fedt at vide hva man ligseom spiser. tror bare du går lidt mere op i det end mig hehe

  SvarSlet
 4. Marian: Jeg vil gerne kvittere for en virkelig god smagsbedømmelse af de improviserede karryblandinger jeg har lavet. God og konstruktiv kritik er virkelig vigtigt i udvikling af nye fødevarer!! Så tusind tak....

  Anna: Konditor er på alle måder en fed uddannelse :-) Jeg kan godt forstå at det kan blive for meget at smage på søde sager hele tiden, men jo mere man smager jo bedre bliver man til det. Og det er virkelig det som adskiller den gode kok eller konditor fra de andre. Smagen er konge. Hvis den sidder i skabet - så følger udseende og tekstur som regel helt automatisk med.

  SvarSlet
 5. Alex, jeg er glad for, at du kunne bruge feedback fra mine smagsløg. Har du egentlig en særlig smagsteknik, som du selv bruger i dit arbejde med produktudvikling?

  @ Anna, 1000 tak. Jeg er bare superglad for, at du har lyst til at følge med her på bloggen! Dejligt, at vi har de samme holdninger til mad. Jeg er egentlig hverken frelst eller hellig i min madlavning, men for mig er det allervigtigst at det er så rene råvarer som muligt og så gerne at det er øko! Mad skal være mad og ikke noget sært forarbejdet noget med kunstig smag og holdbarhed :)

  SvarSlet
 6. nej præcis, jeg ville også rigtig gerne kunne købe mere øko, men min lille su rækker ikke så langt. dengang jeg mødte min kæreste synes at øko var latterligt og dyrt, og kunne ikke se hvorfor det var vigtigt at tænke over hva man spiste, men nu har jeg da godt nok fået vendt ham, så når vi handler er det altid ham der siger vi godt lige kan give lidt mere når nu det er øko. det sjovt som man kan påvirke andre.

  SvarSlet
 7. Marian - Jeg bruger meget de 5 grundsmage - sødt - salt - surt - bittert og umami + varme ( ligesom styrke fra chili) og kulde ( ligesom effekten fra peppermynte) Derudover er der jo en farlig masse smagsnoter som man ligeså meget smager med duft sansen.
  Og selvfølgelig tekstur og mundfornemmelse.
  Ellers er smag meget subjektivt og folks præferencer er vidt forskellige.
  Igen lidt lige som musik man skal finde sin egen stil - specielt som kok - og konditor.
  Som produktudvikler gælder det mange gange også om at ramme forskellige landes smagspræferencer. Til det er der kun en vej - rejs og spis i landet :-) Eller som vi nogle gange gør. Få tilsendt produkter fra det pågældende land og smag på det. Så opbygger man en erfaring med smagen som man kan bruge i udviklingen.

  SvarSlet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...