tirsdag den 17. januar 2012

Mormor-mad: Boller i Selleri

Inden for det sidste års tid har jeg fået øjnene lidt op for vor mormors gryder. Jeg har aldrig været vild med mormor-mad fordi jeg havde en opfattelse af, at maden er domineret af smør og fedt. M har efterhånden introduceret mig til flere klassiske mormor-retter, som bestemt er velsmagende og ærligt mad, der især tager udgangspunkt i sæson og nordiske råvarer som f.eks. kål og rodfrugter. Boller i selleri er nu en af mine yndlingsretter, som M ofte har med på vores ugentlige madplan hvis han skal lave mad. MUMS - det er retro, nostralgi og hverdagsluksus.... så kære Mormor, tak for mad!

Du skal bruge:
Kødboller
300 g hakket kalve- og svinekød
2,5 dl mælk
1 fintrevet løg
1 dl mel
1 æg
1 tsk salt
Friskkværnet peber

Sellerisovs
400 g knoldselleri i tern
1 porre
4 dl kogevand fra kødbollerne
10 g smør
2 spsk mel

Sådan gør du:
Start med kødbollerne. Kom alle ingredienser i en røreskål og rør det godt sammen med håndmikser eller KitchenAid til farsen bliver jævn og lind. Lad den hvile i 15-20 min. i køkkenskabet så den bliver mere fast. Sæt en stor gryde over med vand og salt. Når det koger tager du en spiseske, former kødbollerne og kommer dem i vandet. De skal koges i 8-10 min til de føles stive. Husk kun at koge et lag ad gangen. Tag kødbollerne op med en hulske og dryp af i en si eller et dørslag. Til sellerisovsen bruger du 4 dl af kogevandet fra kødbollerne. Kog selleri og porre deri i ca 5 min. I en anden gryde smelter du smør og rører melet i. Tilsæt så kogevandet fra grøntsagerne lidt ad gangen under konstant piskning så det ikke klumper. Kog sovsen igennem, tilsæt grøntsagerne og kødbollerne til sidst. Smag til med salt og peber. Serveres med ris eller kogte kartofler! Velbekomme!

3 kommentarer:

 1. Mormormad er godt! :D Hvilket minder mig om, at det er evigheder siden, at jeg har fået boller i selleri :)

  SvarSlet
 2. Godt indlæg!
  Jeg sad netop lige og funderede over, hvad jeg skal bruge den halve knold, jeg har liggende i køleskabet, til :-)Og Krede ved ikke, hvad det er, så der blir en ny og spændende ret til ham i morgen.

  SvarSlet
 3. Uhmm, elsker boller i selleri. Lavede det for ikke så længe siden :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...