fredag den 27. januar 2012

Råvareguide: Vanilje

Der er bare noget særligt delikat ved duften og smagen af vanilje. I mit køkken anvender  jeg økologisk Bourbon-vanilje som vaniljestænger, vaniljepulver eller vaniljesukker. Stængerne bruger jeg f.eks. når jeg koger risengrød eller i desserter hvor den hele stang kan koges med uden man behøver skrabe de fine vaniljekorn med ud. Det kan nemlig godt være lidt bøvlet. Derfor er min vaniljefavorit faktisk også pulveret, der er langt nemmere at anvende. Vaniljepulver er fintmalede vaniljestænger, der giver den skønneste sødme helt uden tilsat sukker. Jeg bruger vaniljepulver i smoothies, kager, supper, grød eller andre retter hvor jeg gerne vil have en fin og afbalanceret sødme. Det smager også lækkert hvis du blander det op med lidt yoghurt.  Vaniljesukker består af florlet melis (f.eks. fra rørsukker) og vaniljepulver. I den fra Urtekram er der 10 % vaniljepulver i dåsen med 10 g - der er altså mere sukker end det er vanilje. Vaniljesukker er derfor bedst til søde kager eller i desserter. Jeg foretrækker ofte den rene vare uden sukker og besvær og derfor er vaniljepulver virkelig et hit til at skabe sødme uden at være usundt.

Du får lige 3 opskrifter med vanilje her:
1. Super blåbær-smoothie
2. Sunde bananpandekager
3. Femkornsgrød med dadler, æbler og kanel


10 kommentarer:

 1. Jeg bruger også altid vaniljepulveret, det er et super produkt!
  Men Urtekram kunne godt lave en god vaniljeekstrakt, det mangler i sortimentet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig også et fantastisk hit med vanljepulver! Men Ida, hvad bruger du ekstrakten til? Er det lidt a la en vaniljeessens, altså en flydende form?

   Slet
  2. Vaniljeekstrakt er flydende, og meget koncentreret i smagen. Lavet, så vidt jeg har forstået, af vaniljekorn og vodka. Så det er vist ikke det samme som essens?
   Jeg har en opskrift fra Martha Stewart, som jeg snart skal prøve af. Alle mine engelske og amerikanske kageopskrifter bruger denne type vanilje, så det er i den forbindelse, jeg mangler sådan et produkt. Jeg har hørt, at Irma har en, men jeg bor desværre langt fra sådan en.

   Slet
  3. Gade vide om man kan lave sådan noget øko. Jeg kan næsten ikke forestille mig, at vaniljesmagen er naturlig i sådan et produkt. Det er højst sandsynligt lavet af kunstige smagsaromaer. Jeg har googlet lidt og kun fundet frem til Dr. Oetker's vaniljeessens uden at kunne finde ingredienslisten. Jeg har heller ingen IRMA i nærheden, men jeg smutter lige forbi næste gang jeg er i Århus eller KBH så vi kan få opklaret vaniljemysteriet.... du skal jo ikke begrænses i dine amerikanske bagerier!

   Slet
 2. så lærte jeg også noget i dag. jeg troede det du skriver er vanille pulver var det nederste, og at vanille sukker var vanille blandet med sukker.. nå nå.. men det du skriver giver også mere mening. jeg bruger altid vanille stænger, og det gjorde vi også på konditor skolen derfor er jeg ikke så kendt med de andre. men jeg tror da helt sikkert jeg skal have fat i vanille pulveret.
  -super flotte billeder du har taget

  SvarSlet
  Svar
  1. Vaniljestænger er jo også det mest kendte, men der er faktisk ikke mange, der ved, at f.eks. man kan undgå lidt sukker ved at anvende vaniljepulver istedet for vaniljesukker ELLER vaniljestænger mikset med sukker :) Tak for de pæne ord om billederne... jeg øver mig! Og hey, skriv lige når du har fået prøvet vaniljepulver. Vil gerne høre hvad sådan en konditer synes om det :)

   Slet
 3. Og så virker vanille faktisk syreneutraliserende. Prøv at skære en ananas op i små stykker (så småt, du nu orker). Flæk en vanillestang, skrab kornene ud. Kom ananastern, vanillekorn og -bælge i en bøtte / glas med låg. Rør rundt og sæt på køl til næste dag. Så kan du få den dejligste topping til græsk yoghurt, havregrød eller kogte kerne. Blandingen kommer næsten til at smage som filur-is.

  Vanille virker også beroligende. Op under næsen med den (ikke ind i næsen) og snus. Har selv en stang i min taske (i glashylsteret), som jeg lige tager frem en gang imellem, hvis jeg synes, livet er lidt tungt. Under alle omstændigheder giver det et godt grin, når ens nærmeste (kollegaer eller familier) griner lidt af en, fordi de synes, man er en smule skør i bolden. Og det er altså ikke gas - jeg blev inspireret af at læse lidt i "Vanillekogebogen", hvor de endda skriver, man bør have en liggende i sit handskerum, så man lige kan falde lidt ned i tilfælde af "trafik-stress".

  Jeg er også selv fan af Urtekrams vanillepulver. Det er hurtigt og nemt, hvis man ikke lige er i humør til at stå og fedte rundt med stænger, som skal skæres op osv.

  God week-end

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke nogle gode tips med ananas a la filur. Lækkert. Og sjovt, at man også kan have en vaniljestang med i tasken som afstresser. Det kan være jeg skal teste det =)

   God weekend til dig også og TAK for de fantastiske vaniljetips!

   Slet
 4. Ved du tilfældigvis hvordan forholdet mellem korn fra een vanillestang og så vanillepulveret er? Jeg kan ikke finde det nogle steder og det vil gøre det en smule lettere at bruge pulveret istedet for stænger i en opskrift :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg mener, at det er 2 tsk vaniljepulver til 1/2 vaniljestang ca. Må indrømme at jeg plejer at dosere vaniljepulver på slum, for jeg synes slet ikke man kan få for meget ;)

   God fornøjelse!

   Slet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...