søndag den 12. februar 2012

Brug dog kanel hele året!


Jeg vil jo meget gerne gøre op med den danske mentalisme overfor nogle typer krydderier.
Også kaldet julekrydderier... “Det smager lidt af jul ;-)”. Jeg bliver altid irriteret når jeg hører folk sige det. Sorry, men det gør jeg!
Det går typisk udover nelliker, stjerneanis, kardemomme og kanel.
Uhhhmm det smager af jul....fint nok, men disse krydderier smager altså også helt fantastisk resten af året!! Vi snyder os simpelthen for gode smagsoplevelser pga. årstidbestemte traditioner og mangel på fantasi.
Brug dog kanel hele året! I det søde og salte køkken - i varme drikke og kolde dressinger. Sammen med din kylling og på din boghvede grød. Det smager godt og så skulle det faktisk også være sundt :-)

Cinnamon vs. Cassia

Den kanel vi typisk spiser i Danmark er rent faktisk ikke ægte kanel, men en fætter kaldet Cassia. Cassia kanel bliver dyrket i Syd Øst Asien og Kina. Ægte kanel er fra Sri Lanka (Ceylon). I UK må man kun sælge Ceylon kanel under navnet “Cinnamon”
Begge typer kanel indeholder nogle af de samme æteriske olier. Smagen er dog ikke helt ens. Ceylon kanel har en lidt mere raffineret smagsprofil. Lidt mere mild og nuanceret, hvor Cassia kanel er mere kraftig og enkel. En nem måde at kende forskel på de to typer kanel er at Ceylon kanel stænger er foldet af meget tynde lag bark. Stangen er helt porøs og nem at knække. Hvorimod Cassia kanel er helt hård og svær at knække.   
Udover barken kan man faktisk også få små tørrede blomsterknopper fra Cassia træet.
Meget smukke og fine i smagen. Kan købes fra dette tyske website. www.orlandosidee.de
Et krydderimekka website hvor du kan købe mange sjældne krydderier til en meget fair pris.

Hvad er din holdning til kanel?
Er det også kun til jul og på din kanel snegl det er et hit??

Hilsen gæsteblogger, Alex Toft Nielsen

4 kommentarer:

 1. Næ, nej. Stødt kanel er fantastisk på en banan hele året. Fremhæver på forunderlig vis sødmen i bananen samtidig med, den giver et godt modspil til den søde frugt. Eller en tur i yoghurt naturel (sammen med bananen).
  Jeg laver også gerne en græsk oksekødsgryde (Stifado), som skal simre nogle timer med tomat, rødvin, laurbærblade, hele kanelstænger og allehånde. Mums, der bliver spist igennem her i huset, når det er på menuen. De andre "julekrydderier" er jeg ikke så god til at bruge - endnu.
  Mvh. Mia

  SvarSlet
 2. Godt at høre Mia :-) Helt enig i at kanel fremhæver sødmen. Kanel er faktisk også lidt sød i sig selv. Nogle typer mere end andre. Den Stifado gryde lyder super god. Del gerne opskriften her.
  Det med de andre julekrydderier skal nok komme. Lidt nelliker i Stifado gryden f.eks. vil helt sikkert også være godt.

  SvarSlet
 3. Jeg er virkelig vild med kanel - helst den søde, stødte Cassia-kanel. Jeg bruger den sammen med revet æble oven på div. grød. Det smager HIMMELSK! Umiddelbart bruger jeg mest kanel i det søde køkken i kager, smoothies, pandekager eller som drys ovenpå grød eller et pift i hjemmebagt brød.

  Jeg gad godt inspireres til hvordan jeg kunne bruge kanel i det salte, varme køkken f.eks. i gryderetter.

  SvarSlet
 4. Jeg synes Mia Stifado gryde lyder rigtig god :-)

  SvarSlet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...