tirsdag den 11. september 2012

Fem årsager til at madplaner rocks

Jeg synes ugentlige madplaner rocks af flere gode grunde:

1. Vi sparer tid i hverdagen hvor vi begge kommer sent hjem fra job med minus overskud.

2. Vi sparar penge ved at bruge 5-10 min om ugen på at lave madplanen, da vi ofte tager udgangspunkt i de madvarer vi har. Og samtidig kun handler ind 1-2 gange om ugen (= mindre impulsshopperier)

3. Vi spiser mere varieret og efter årstid da vi gerne finder inspiration til aftensmaden i madblade, kogeböger eller mine opskrifter.

4. Vi deler madlavningstjansen og handler ofte ind sammen (= to til at smide sager i kuven, löfte poserne hjem og pakke ud. = mere tid sparet).

5. Madplanen giver både plads til sunde retter, vegetariske dage og klassisk, dansk mormormad, som man heller ikke skal kimse af = alle er glade!

Laver du/i mon madplaner?

21 kommentarer:

 1. UH... et ømt punkt. Vi vil SÅ gerne. Det giver det ekstra overskud, når vi endelig gør det. Alligevel løber det tit ud i sandet efter et par uger - ideer til fastholdelse modtages med kyshånd :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har en fast aftale om at vi sidder ned søndag og planlægger - f.eks. over morgenmaden hvis vi er hjemme. Du har nemlig ret i, at der skal faste rutiner til for at det ikke går i glemmebogen. Jeg synes bare at madplaner er en af de ting, hvor man får return on investment ret hurtigt: nemlig tid og overskud!

   Slet
 2. Det er da nogle super grunde. Ville virkelig gerne, men vi kommer ligesom altid fra det. Men har ofte intentioner om det, men det skrider så pludselig. Men med argumenterne i orden giver vi det altså et forsøg mere!! basta :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Prøv det prøv det! I bliver virkelig glade for det i længden. Så slipper man får at ringe sammen kl. 18 for lig at høre hvem der nu handler ind, hvad vi skal have at spise og hvem der laver mad. Jeg hader at blive FOR sulten og så skal ordne alle de ting INDEN vi kommer igang med madlavningen! Der skal brændstof på bordet ;)

   Slet
 3. Jeg laver hver evig eneste uge, men udgangspunkt i mindst en vegetraisk dag og en med fisk. Det virker:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan Sabrine! Laver du den selv eller deltager din kæreste i madlavningen og planlægningen??? Madplaner ROCKS!

   Slet
  2. Han bliver spurgt for demokratiets skyld, men hans evige ønske om karbonader, pasta med kødboller eller bøf bliver som regel skudt ned, haha..
   Så det er som regel kun mig der laver madplan og laver maden, men han tager næsten altid med ud at købe ind, så det er dejligt..

   Slet
 4. jeg laver også ugentlige madplaner og det virker altså også bare super godt for mig.
  Både det at jeg sparer tid og penge, men jeg får også prøvet en masse nye ting af - jeg tager også som missmuffin udgangpunkt i en vegetarisk dag en dag med fisk og prøver også at få en suppedag indført.
  Når man har en madplan kan man også forbedre nogle ting til andre dage hvor man ved at tiden måske er knap.
  Jeg kogte fx bønner igår, da jeg skal følge mig datter til dans idag og er først hjemme kl. 17.30 og så er det godt at noget af det er forberedt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er på HELT samme måde jeg gør. Ikke altid med fisk, men altid med suppedag. Og som du selv skriver, så kan man lige planlægge eller forberede maden til dagen efter hvis man ved, at man får en hektisk dag!

   Slet
 5. Ja jeg synes også at ugentlige madplaner er lige sagen, for det første spare man både tid og penge, og for det andet så er det jo rart at gå og glæde sig til de retter man skal have i løbet af ugen.
  Ja jeg er faktisk blevet så glad for idéen med ugentlige madplaner at jeg har fået mig et fast søndags ritual hvor jeg drikker var te mens jeg sider og pløjer mig igennem alle tilbudsaviserne for at finde gode tilbud der er værd at cykle rundt efter og som man kan lave lækkre og billige måltider af til ugens madplan

  SvarSlet
  Svar
  1. Hov den del har jeg jo helt glemt i mine grunde: at man også kan tage udgangspunkt i de ugentlige gode tilbud for at være endnu mere økonomisk! Sejt! Her i Sverige er tilbudsaviser (heldigvis) ikke så stort, så vi tager bare udgangspunkt i madplade og kogebøger. Men det er også fedt får vi får netop testet nye retter af og genopliver også gamle klassikere som "Skipperlabskovs", osv. ;)

   Slet
 6. fem m e g e t gode grunde! du ramte plet ift. min dårlige madplans-samvittighed. må.igang.nu!

  SvarSlet
  Svar
  1. Linda, du bor vel også lige i smørhullet af KBH hvor det vrimler med gode og sunde take away udbud, der ikke vælter budgettet. For os startede det da jeg boede i Holstebro hvor ALT er lukket søndag og efter kl 19! Så er man altså træt af ikke at have lidt lækkert øko i køleskabet ;)

   Slet
 7. Jeg laver også madplaner. Af samme grunde som dig - men også af nødvendighed. Alenemor til 2 krudtugler og eneste transportmiddel er en cykel. Så låner gerne mine forældres ene bil og handler stort ind i weekenden.
  Og jeg sparer mange penge.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Det forstår jeg virkelig godt! Sejt at du får det til at fungere på den måde. Min mor har også fortalt, at hun da min søster og jeg var barn, nærmest kunne handle ind til en måned ad gangen ved at være smart med storkøb af kød og frostgrønt til fryseren. Så var det næsten kun mælk og pålæg, der skulle købes ind løbende: og det kan man jo godt have på en cykel!

   Slet
 8. Min personlige træner anbefalet mig at lave madplaner for netop ikke spise FOR meget, og mere varieret. Og selvom jeg er uddannet inden madindustrien, ak jeg kan simpel ikke finde ud af at lave en - madplan for 1 person :(

  SvarSlet
 9. Først og fremmest: FEDT at du har en personlig træner... gid det var mig.

  Jeg kan godt forstå, at det er bøvlet at lave madplan for en. Det gjorde jeg heller ikke da jeg boede alene, men jeg lavede nu godt nok mad hver aften. For mig virker det at planlægge at lave grøntsagssupper til et par dage og feks. wraps med grønt, laks og philidelphia den ene dag og så f.eks. kylling eller tunfyld den næste dag. Fordelen ved at man spiser selv er, at der jo altid er rester så man ikke behøver at kokkerere hver aften. Skulle jeg spontant lave en madplan for mig selv ville det blive noget a la:

  Man: tomatsuppe med fuldkornssupperhorn
  Tirs: wraps med avocado, laks, salat,
  Ons: tomatsuppe med quesadillas
  Tors: rester: salat og andre ting, der er tilbage fra de først par dage i ugen
  Fre: Kød og grønt
  Lør: rester
  Søn: forbered ugen og lav evt mad, som kan spises mandag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Da jeg boede alene sørgede jeg også for at få varm mad hver dag, men jeg lavede nu heller ikke en madplan.
   Jeg var meget glad for min fryser, som kunne indeholde lasange, kødsauce, gryderetter, supper, hjemmelavede forårsruller, kød og grønt til wok osv. så det bare lige var at tage en pakke op. Så var det bare at lune en pakke og så spise pasta, ris eller salat til. Hver gang jeg så løb tør for et eller andet lavede jeg en kæmpe portion og frøs den ned i portionsstørrelser..

   Slet
 10. Bare nogle spørgsmål af ren nysgerrighed :-)

  Hvor økologisk spiser du?

  Har du nogle gode råd til hvordan man får råd til, at købe økologisk uden man bruger sindsyg mange penge? Jeg synes f.eks. at 18 kr. er okay for 5 økologiske æbler. Hvad synes du?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil tro at jeg spiser 70 % øko sådan ca. F.eks. synes jeg også at økologisk kød kan være alt alt for dyrt hvis det ikke nødvendigvis er hakket kød eller koteletter. De fleste basisvarer køber jeg altid øko: ris, pasta, krydderier, mel, mælk, ost: her synes jeg nemlig ikke prisforskellen er urimelig. Grøntsager vil jeg allerhelst købe øko og køber kun alm. hvis pris og kvalitet ikke hænger sammen. Jeg synes personligt, at det er fair, at der er en forskel på konventionelle varer og økologiske. Økologiske er nemlig bare dyrere at producere, dyrere at bearbejde osv. Landbruget er også mere ustabilt fordi man er afhængig af vind og vejr - og kan risikere en dårlig høst.

   Så jo jeg betaler gerne mere for råvarer der er økologiske, men det er klart vores økonomi også skal hænge sammen. Netop derfor får vi det til at fungere med at spise efter årstid - altså der hvor grøntsagerne er billigst. Vi sørger også for at spise op og lave madplaner, der blandt andet indeholder kødfrie dage f.eks. med suppe, der både er sundt og billigt.

   Håber det svarer på dit spørgsmål!

   Kh Marian

   Slet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...