onsdag den 12. september 2012

Fem fifs til at lave madplan

Efter indlægget i går var der flere af jer, der var enige med mig i, at madplaner rocks. Og mange ville også meget gerne lave madplaner, men af forskellige årsager fungerer det ikke i praksis. I dag vil jeg dele fem praktisk fifs til hvordan du kan komme igang med lave ugentlige madplaner, med udgangspunkt i hvordan det virker for os:

1. Kig først i dit køleskab. Har du rester så planlæg en "restedag" hvor du får spist op. Har du grøntsager eller kød tilbage, så tag udgangspunkt i netop de råvarer når du planlægger ugen. Kan du ikke finde på hvad du skal stille op med dit halve blomkål, så kig i kogebøger, madblade eller madblogs: der er masser af kreativitet og inspiration at finde.

2. Kig også i madblade, kogebøger og på madblogs for at forny dine hverdagsretter. Er der noget nyt du har lyst til at prøve? Planlæg at du skal købe ind til det og kast dig ud i det. Hvem ved, måske er det en ny favorit? Bonus er, at du lærer at lave en ny opskrift. Sådan var det f.eks. for mig, da vi spontant fandt på at skrive "Shepards Pie" på vores madplan. 

3. Slå op hvilke råvarer, der er i sæson og tag udgangspunkt i dem når du planlægger indkøb og madplan. De er både billigere og bedre. Og aner du ikke hvad du skal gøre med årstidensgrønt, så prøv igen step 2.

4. Gør det til en fast rutine at bruge 5-10 min på at skrive madplanen ned. Her gør vi det helt lavpraktisk på en blok: på den ene side skriver vi ugens dage og på den anden hvad der skal købes ind for at lave retterne som ryger på madplanen. Vi sidder enten sammen over morgenmaden søndag og planlægger det. Eller også fikser vi det hurtigt inden vi skal ud at handle. For mig, er der ikke noget værre end at finde på aftensmaden i supermarkedet. Det virker bare ikke for mig!

5. Gem madplanerne. Når du er idéforladt så kig tilbage og se hvad du spiste for 3-4 uger siden. Der er helt sikkert inspiration at hente der. Ofte glemmer vi hvad vi godt kan lide og så bliver det forslag som lasagne, pizza og burgere, som ryger på vores liste. Det ER virkelig gode hverdagsretter, men det er slet ikke så svært at variere bare lidt... 

Til jer andre, der også er madplan-fans; hvordan får i det til at fungere i praksis?

8 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig i dine 5 fifs til at lave madplan. Det kan i starten være lidt svært at komme igang men når først man har knækket koden for hvordan det fungerer bedst for en.
  Jeg har prøvet mig lidt frem og tilbage, men er nu kommet frem til en rutine som passer mig allerbedst.
  Jeg gør sådan her:
  1: først på måneden sørger jeg for at få fyldt vores basislager op. kød og fisk til fryseren, pasta, nødder osv (jeg får leveret økologisk kød fra bækvang)
  2: jeg søger rigtig meget inspiration både på nettet og i kogeboger og har rigtig mange opskrifter på min to do liste :-)
  3: hver torsdag sætter jeg mig ned med min opskrift to do liste, og mine kogebøger og laver madplanen, jeg tænker meget over at bruge årstidensgrønt, og at få brugt det der bliver købt.
  4: fredag efter arbejde cykler jeg i netto og får købt mælk, yoghurt og sådan noget ind til hele ugen og lørdag formiddag cykler jeg på det økologiske marked og køber alle de grøntsager vi skal bruge til hele ugen, og så skal jeg ikke tænke på at handler mere i en hel uge - skønt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor fedt at du har adgang til et öko-marked. Det gad jeg virkelig godt. Faktisk at udvalget af öko-grönt ikke så stort her i Sverige, men tilgengaeld har jeg tit fundet öko-köd! Dejligt med inspiration til hvordan du handler og planlaegger maden!

   Slet
 2. Jeg er også enig i dine 5 fif, dog kunne jeg godt være bedre til at lave madplaner.
  et ekstra fif kan være, Hvis man har svært ved at få ideer, så kan man kigge i tilbudsaviser ugen før og planlægge hvad der skal laves/købes ind, på den måde sparer man også en del penge, og hvem vil ikke det :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig supersmart også at tage udgangspunkt i tilbudsaviserne!

   Slet
 3. Som Kristina bruger jeg også tilbudsaviserne rigtig meget. Når jeg har tjekket køleskabet for rester osv, så tjekker jeg tilbudsaviserne for gode tilbud og de danner resten af grundlaget. På den måde får jeg råd til mere på madbudgettet og kommer automatisk ind over årstidens råvarer.
  Ud over det er jeg helt enig i dine fifs :) Og det er virkelig en lettelse i hverdagen at have en plan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Tina! Og det er altså også fedt at få brugt de madvarer op man har brugt penge på... det ER bare fedt med madplaner!

   Slet
 4. Hej kusinen
  Kom lige i tanker om noget! Hvorfor er det lige at du ikke bare kan dele dine madplaner med os andre, så er vi fri for allesammen at lave madplan? ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det vil jeg da begynde at göre :) tak for fiffet...

   Slet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...