fredag den 23. november 2012

Grønlangkål med frisk citron og et strejf af vanilje

Jeg har for første gang lavet min egen grønlangkål, da jeg faldt over en buket frisk grønkål i ICA den anden dag. Egentligt er det for mig ret klassisk mormor-julemad, som jeg aldrig troede jeg selv ville give mig i kast med. Men M har lært mig, at man sikke må kimse af det traditionelle danske mad. Derfor giver jeg det gerne en chance og laver det bare uden for meget smør, mel og fløde. Den her sundere version af grønlangkål vakte glæde sammen med en glaseret hamburgryg, frisk rødkålsalat med mandler og appelsin, stærk dijonsennep og syltede rødbeder. Ja, så kan den jul fanme bare komme an!

Du skal bruge:
400 g frisk grønkål
4 dl mælk
1 1/2 spsk mel
1 tsk revet øko-citronskal
1 spsk friskpresset citronsaft
1/2 tsk vaniljepulver
1/2 revet muskatnød
Salt/Peber

Sådan gør du:
Gør grønkålen grundigt rent og fjern lidt af den grove stilk. Damp grønkålen i vand i 5-10 min. Pres herefter så meget vand af kålen som muligt inden du hakker det fint. Kom mel og lidt af mælken i en gryde. Rør under langsom opvarmning til du får en tyk sauce. Tilføj derefter mælken lidt ad gangen. Tilsæt krydderier og citronskal samt saft. Smag til med salt og peber. Kom den hakkede grønkål i saucen og kog videre i 15-20 min. Server med kogt hamburgryg, glaseret skinke, hvide- og/eller brune kartofler og evt. en rødkålsalat. Glem ikke dijonsennep og rødbederne, der er et must. Velbekomme!4 kommentarer:

 1. Nu spørger jeg lidt dumt ik´? Bare for at lige være sikker; Hvordan damper du ?

  SvarSlet
  Svar
  1. altså, jeg dampede faktiske heller ikke HELT hvis jeg skal være ærlig. Jeg kom bare grøntkålen i en stor gryde med lidt vand. Så i princippet blev de nederste jo egentlig kogte og de øverste dampede. Du kan også sætte et dørslag ned i gryden med kogende vand når du skal dampe....

   Slet
 2. Oj, det ser vildt godt ud - lige vintermad for en gammel Tante som mig:-)Ved dog ikke om jeg ku holde fløden væk fra gryden !

  SvarSlet
  Svar
  1. Man skal bestemt heller ikke kimse af den gamle flødeversion, men den kan bare undværes hvis man synes det bliver for fedt ;)

   Slet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...