søndag den 28. april 2013

Ny økologisk vinduesfarm

Har du grønne fingre? Jeg har ikke. Alligevel har det lææænge kriblet i mig for at "gro et-eller-andet" tiltrods for, at vi bor i lejlighed midt i Göteborg. Urban farming, window farming, urban gardening, green living og byhaver er nemlig en virkelig inspirerende tanke for mig, som elsker nærproducerede råvarer og økologi. I går vovede jeg endelig mig selv ud i at kickstarte en økologisk vinduesfarm. Jeg har sået koriander, persille og purløg. Og så karse bare for at sikre høsten. Derudover består vinduesfarmen af en økologisk tomatplante, et par avocadosten (som gerne skulle spire og dernæst plantes). Og så har jeg stoppet toppen af en ananas i en pottejord, da jeg har snust mig frem til, at man også kan gro sådan en fætter. Out of comfort zone - oh yes indeed. Følg med her, så skal jeg nok fortælle ærligt om det bliver en succes eller fiasko...

Er du mon også vinduesfarmer?

TIP! Linn fra Frk. Kræsen har lavet et inspirerende radioprogram om netop window farming, som du kan lytte på lige her. Frk. Kræsen har desuden en virtuel planteskole, som guider til at dyrke egne krydderurter indendørs. Se mere her.

8 kommentarer:

 1. Sejt!

  Har du tjekket denne side ud http://www.windowfarms.dk/#home

  Så kan du tage projektet windowfarming et skridt videre i næste forsøg :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. ja den har jeg set faktisk. Men blev enig med mig selv om, at det ville blive alt for kompliceret for en nybegynder som mig! Men tak for fiffet Kusine.

   PS har fundet 3 x dildmayo til Moster nu...

   Slet
 2. God stil:)
  Jeg er jo så heldig, at have et byhus med en lille byhave, så hele morgenen og formiddagen er tilbragt derude. Bede er gravet ud, midt i ugen henter vi noget ekstra jord og så er der klar til at plante masser af smukke blomster og krydderurter. Når vejret lige blive ren lille smule bedre, så skal der også plantes et par tomater. Mine fingre er heller ikke så grønne, så det er med at starte i det små:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som et krævende projekt - men fedt! Nu kan du rigtigt dyrke grøntsager og alt muligt lækkert lige uden for døren.... God arbejdslyst med det grønne haveprojekt!

   Slet
 3. Jeg er spændt på at følge hvordan det kommer til at gå :-)

  Hvordan har du sat dine avocadosten?
  Har forsøgt med flere avocadosten og først nu, efter 6-7 forsøg, er der endelig en der har givet sig til at spire :-) Jeg satte tandstikker i dem så de kunne hænge på kanten af et glas og kun lige røre vandet med bunden af stenen, men der skete ikke rigtig noget. Den sidste satte jeg så i jord og den er flækket og der er en stor spire indeni den nu...

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg har nu prøvet begge dele: en i vand og en direkte i jord. Så ser jeg hvilken som bliver til en plante. Jeg havde nemlig også kun anvendt vandglas-metoden, men nu hvor du siger, at det ikke har virket for dig har jeg stoppet en i en potte med jord også.....

   Slet
 4. Hmmm Adovocado er en populær plante, men du skal ikke forvente at du vil få frugter på den, dels fordi den skal vokse sig stor først (bliver til et træ og over 2 meter højt) og dels fordi vores klima ganske simpelt ikke er til det.
  Til gengæld kan jeg anbefale dig at kaste dig over nogle jordbær planter, de kræver ikke store potter/fylder ikke så meget og er meget taknemmelige at dyrke i en vindues farm og så smager de jo godt.
  En anden typisk plante at dyrke under de forhold er div. former for chili.
  Jeg har selv en lille vindues farm i hjertet af Kbh. og har kastet mig over Jordbær i år, Goji busk/plante, chili (3 forskellige slags), Stevia, Lime buske (Key og Kaffir lime, købte frø på ebay fra caribien), Persille, Salat og da jeg har et stort solrigt vindue i min stue forsøger jeg mig også med agurk... Jeg er så heldig at jeg også har en lille altan, hvor jeg så har gang i Kartofler, Rabarber, Grønkål og en Courgette.
  Efter at ha læst din blog her overvejer jeg kraftigt at kaste mig over en Ananas, men så vidt jeg vurdere går der to før man får frugt og så skal man starte forfra med et sideskud, så det er ikke just den store høst man kan hente der...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marikka - og sorry mit sene svar.
   Siden du skrev i maj er ananastoppen desværre røget ud, da den blev muggen. ØV. Måske skal jeg gi det et nyt forsøg.

   Avocadostenen har skudt en laaaang spire og begynder at få blade. Jeg ved godt, at den aldrig bliver med frugt, men jeg elsker stadig tanken om, at noget jeg ellers ville have smidt væk, nu er blevet til en dekorativ plante.

   Tak for dine indspark om at dyrke jordbær - det vil jeg helt klart kaste mig ud i nu hvor jeg har fået lidt mere blod på tanden! Jeg er igang med at spire en masse forskellige basilikum og mynte. Hvor mon du har købt Stevia?

   Hurra for window farming!

   Slet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...