onsdag den 16. oktober 2013

Fredagsmys: Langtidskogt højreb Texas Chili Style.

Sverige har mange madtraditioner, der er ret hyggelige f.eks. fredagsmys som du måske så på min madplan i sidste og denne uge? Fredagsmys er et begreb der dækker over, at man fredagaften samles med familie eller venner for at afslutte arbejdsugen. Maden er gerne take away, hurtiglavet eller hapsemad a la tapas og Tex Mex. Taco's er ofte forbundet med denne svenske fredagsmadhygge, som M og jeg naturligvis gerne tager til os. Vi forsøger at peppe vores fredagsmys op så vores Taco's gerne serveres med hjemmelavet guacamole, letsyltede rødløg, en coleslaw og hvis vi har tid: langtidskogt højreb a la Texas Chili Style. Det tager nemlig 2,5 timer at lave en god Texas Chili, men resultatet er den møreste oksekød med den lækreste smag - altså en ganske anderledes spiseoplevelse end når du laver på hakket oksekød. Prøv selv hvis du vil gøre lidt ekstra ud af fredagsmyset! Server i tortillabrød med guacamole, salsa, grøn salat og ost. Eller bare til kogte ris.

Du skal bruge:
(2-3 portioner)
1 kg oksehøjreb skåret i tern
1 mørk øl (33 cl), f.eks. porter eller ale
1 ds forkogte kidney beans
2 finthakkede løg
3 fed finthakket hvidløg
1 spsk sukker
5 dl okseboullion
2 tsk chiliflager
1 laurbærblad
1 kanelstang
Olivenolie til stegning
Salt & Peber

Sådan gør du:
Svits oksehøjreb i olien i en gryde til det har fået farve. Tilsæt løg, hvidløg og chiliflager. Steg yderligere til løgene er blevet bløde. Herefter tilsætter du sukker, okseboullion, mørk øl, laurbærblad og kanelstangen. Lad simre ved medium varme i 2 timer - eller til kødet bliver mørt og falder fra hinanden. Rør indimellem i gryden for at se om kødet har nok væske. Tilsæt evt. lidt vand eller tomatsauce hvis det begynder at se tørt ud. Når kødet er mørt fjerner du laurbærbladet og kanelstangen. Smag herefter til med salt og peber. Tilsæt de drænede, forkogte kidneybønner og evt. flere chiliflager hvis du savner styrke. Server rygende varm med creme fraiche på toppen til ris, tortillabrød eller tacos. Velbekomme!

Måske du skulle fejre fredagsmys i overmorgen også?

8 kommentarer:

 1. Fredagsmys - jeg elsker det ord og koncept! Jeg elsker også at gøre noget ekstra ud af maden om fredagen, men samtidig må det også meget gerne gå stærkt.
  Jeg laver alt for sjældent tex mex - men for pokker hvor er det lækkert! Især med en god guacamole til (-:
  Den langtidskogte højreb lyder virkelig lækker!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må genoptage mex mad. Det er så godt! Og jeg elsker virkelig også "mys" konceptet. Jeg synes vi skal adopterer det i DK.

   God weekend til dig når den kommer...

   Slet
 2. OMG - det skal jeg prøve at lave :-) Mums.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så godt Ditte....prøv det prøv det ;)

   Slet
 3. Ser mega godt ud Marian :-)) hvis man synes højreb er lidt dyrt kan man jo også bruge bov.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Alex. Og det er da et supertip. Gad vide hvad bov hedder på svensk....

   Slet
 4. mmh, det gad jeg godt. hellere smage end lave;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det passer sig selv Linda. Men jeg vil da gerne koge sådan en grydefuld til dig :)

   Slet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...