mandag den 18. november 2013

FASTEKUR: Er du for eller imod?

Nu skal det handle lidt om sundhed igen. Jeg er nemlig meget nysgerrig for at høre din mening omkring de populære fastekurer, som mange sundhedsfolk anbefaler - både til vægttab og som en energi-booster for kroppen. Som et spiseglad menneske kunne jeg næsten ikke forestille mig at nøjes med så små mængde af mad i løbet af en dag, men samtidig hører jeg virkelig meget positivt fra folk, der "kører 5:2-kuren" og har vænnet kroppen til at nøjes med meget mindre portioner. Hvis du gode eller dårlige erfaringer med at faste, 5:2 kuren eller måske en helt anden version, så vil jeg smaddergerne høre fra dig. Jeg synes personligt det er smadderspændende hvordan man kan overleve mentalt og fysisk på urte og meget afgrænsende måltider. 

Skriv i kommentarfeltet om du er for eller imod de populære fastekurer? Og om du har prøvet selv at faste... tak fordi du deler!

17 kommentarer:

 1. Jeg var meget skeptisk. Meget meget skeptisk. Men må erkende, at jeg godt kan lide det! Dagene er til at holde ud, men selvfølgeligt bliver man sulten. Jeg kan nu godt holde det ud, men mit blodsukker er generelt heller ikke særligt ustabilt og det ændre fasten ikke på...
  Jeg tabte mig ca. 4 cm. lige midt på "muffin-toppen" på 6 uger og uden at spise særligt sundt på spisedagene.
  Eneste grund til jeg ikke faster nu er, at jeg er i praktik på et sted, hvor jeg laver mad og spiser mad sammen med udsatte unge. Her er det vigtigt at jeg er en god rollemodel, så jeg bliver nød til at spise morgenmad og frokost sammen med dem, for ikke at sende forkerte signaler. Faste kan nemlig godt være farligt, for jeg tror på at det kan være nemt at få en spiseforstyrrelse når man vænner kroppen til at det er ok at spise så lidt mad.
  Jeg taber mig, får en god fornemmelse i kroppen og har lige så meget energi som jeg plejer...
  Så jeg er for- det er meget lidt besværligt i forhold til andre kure..

  SvarSlet
  Svar
  1. Vildt, at du faktisk tabte dig så meget på 6 uger. Det lyder ikke til, at det er fuldstændig uoverskueligt at faste, men jeg synes dog, at det lyder fornuftigt at du spiser helt almindeligt med de unge. Tror du dog, at periodisk faste kan lede til spiseforstyrrelser hos almindelige voksne også? Tak for din kommentar og for, at du vil dele din erfaring :)

   Slet
 2. Jeg har forsøgt mig med 5:2 kuren i godt 3 mdr. med succes. Tirsdag og torsdag spiser jeg kun eet måltid - til aften - på ca 500 kal. Resten af dagen indtager jeg kun vand og te. Og det fungerer. Selvfølgelig bliver man sulten, men ingen har vist taget skade af denne helt naturlige følelse - nogen har måske endda glemt den. Det interessante er så, at for det første får jeg mere energi på mine fastedage, for det andet spiser jeg generelt mindre og sundere på de øvrige dage, for det tredie sover jeg godt efter fastedagene, og det bedste er, at jeg har tabt 6 kg på disse 3 mdr. og det er fantastisk. Jeg er 55 og det med at holde vægten på et fornuftigt niveau er bare blevet sværere og sværere, men med fastedagene er det pludselig ikke så svært - og det bliver ikke kedeligt, som andre kure, hvor man spiser ensidigt på den ene eller den anden måde. Faktisk har jeg det sådan, at jeg kan glæde mig til min fastedag, hvis jeg en af de almindelige dage alligevel har været i nærkontakt med lagkage eller andet usundt. Jeg kan kun opfordre alle, der gerne vil have bedre kontrol over deres madindtag til at prøve.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gertrud,
   hvor er det sejt, at du har tabt så mange kg og at 5:2 kuren også har virket positivt på dit energiniveau og søvn udover vægttaget. Hvad spiser du mon på de dage hvor du kun får et enkelt måltid? Tror måske din point med, at det er en god måde at få bedre kontrol over hvad der rent faktisk ryger ned af mad i løbet af en dag for fasten gør jo, at man er 100% bevidst om hvad man spiser på fastedagene.

   Slet
  2. Jeg spiser ret enkelt på fastedagene: kold eller varm ovnstegt fersk laks eller kylling, rejer, æg, blomkål, rød peber, tomat, lidt skyr. Med et budget på 500 kal kan man sagtens sammensætte et måltid, som mætter rigeligt.

   Slet
 3. Jeg har ikke brug for at tabe mig, men havde jeg det, ville faste ikke være vejen for mig - for falder mit blodsukker for meget, bliver jeg svimmel, ryster og får den vildeste hovedpine. Jeg kan dog sagtens forestille mig, at hvis ikke man har disse negative konsekvenser med lavt blodsukker som følge af faste, så er det mentalt den "nemmeste" eller mest overskuelige måde at begrænse sit fødevareindtag på; tanken om, at "i morgen må jeg godt igen" må være motiverende, modsat "øv, nu må jeg kun spise gulerødder i et halvt år." ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha det lyder godt nok som en ringe oplevelse du har fået. Og jeg tror det så er fornuftigt at holde sig fra at faste hvis blodsukkeret er så ustabilt at du får det fysisk dårligt af det! Hvor er du heldig, at du ikke behøver at tabe dig! NYD DET :)

   PS. der er post på vej til dig ;)

   Slet
 4. Ork, havde skrevet et langt indlæg, men det fuckede google+ op, da jeg skulle logge ind :-(
  Så spørg, hvis du vil vide noget, så skal jeg gerne dele ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak kusine - det ville dog være superfedt hvis du gad at dele her, så de andre også for fornøjelse af dine erfaringer. Jeg vil personligt gerne vide:

   1. hvordan beregner du mængden af måltidet på fastedagene? Var det en App.
   2. hvad spiser du på fastedagene og hvordan deler du mængden op?
   3. Hvad har du fået ud af at faste?

   Slet
 5. Jeg har selv været skeptisk over for det at være på kur, men med 5:2 kuren var jeg for første gang nysgerrig og besluttede mig for at starte i januar. Status er at jeg kun har været syg 1 gang og har fået meget mere energi i hverdagen og tabt ca 13kg så jeg nu er tæt på min normalvægt.
  De sidste mange måneder har min vægt været stabil og jeg følger 5:2 faste meget mere afslappet, men har dog stadig 2 dage hver uge hvor jeg spiser mindre.

  Jeg blogger selv om fastekuren på www.52faste.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tim,
   Hold nu fast hvor du har fået et flot resultat med fastekuren. Tillykke - og godt gået! Specielt er det sejt, at din vægt holder sig stabil samtidig med, at du ikke er nær så striks på kuren. Jeg vil straks ind og se din blog så jeg kan lære lidt mere om det her....

   Tak fordi du ville dele din erfaring!

   Slet
 6. imod - min krop ihvertfald ikke. jeg får hovedpine, bliver irriteret, får det dårlig af ikk at få mad

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan har jeg det også - nok fordi mit blodsukker ikke er så stabilt....

   Slet
 7. Jeg er skeptisk, men nysgerrig... Jeg tror dog ikke jeg kan få det til at fungere. Jeg har et meget fysisk krævende job (arkæolog), og arbejder ude 8-16 hver dag, hele året rundt. Jeg tror simpelthen ikke jeg kan klare det på urte-te to dage om ugen. Desuden har jeg så dårlig rygrad, så jeg ville have svært ved at se de andre sidde og spise, uden at jeg også tyggede ;) Men jeg er som sagt nysgerrig, og vil vældig gerne have tips til hvordan det måske kan gøres på en lidt anden måde, hvis du forstår!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Thit,
   kan godt forstå at det kræver noget power i maden når man arbejder ude dagen lang uanset vejr. Måske kunne din løsning være, at du sprang morgenmaden over, fik en grøntsagssuppe til frokost og så en let aftensmad. Derimellem masser af vand, te og kaffe.... på fastedagene kan du jo spise 500 kcal.

   Slet
  2. Det var måske ikke en dårlig ide! Jeg afprøvede det lidt i går, hvor jeg ikke fik min vanlige frokost, men kun frugt, og det var ikke ubærligt ;) Jeg må vist prøve mig ldit frem :)

   Slet
 8. Ideen tiltaler mig ikke - overhovedet. Men jeg har heller ikke brug for at tade mig. Hvis jeg havde ville jeg nok kigge mere på LCHF-diæterne.

  SvarSlet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...