søndag den 15. december 2013

20 FACTS: Om mig, hvorfor bloggen hedder brændstof og hvad mit forhold til mad er

På div. sociale medier flyver denne opfordring rundt - at dele 20 tilfældige facts om sig selv. Den invitation tager jeg da gerne op, så du kan lære mig, der sidder bag brændstof-tasterne, bedre at kende. Leg med hvis du vil! 

1. Vegetar
Som barn kunne jeg overhovedet ikke lide kød og var generelt ganske madkræsen. Jeg begyndte først at spise lidt kylling da jeg var omkring 17 år og i dag spiser jeg det meste i små mængder. Jeg har dog perioder hvor jeg overhovedet ikke kan lide bestemte typer kød. Lige pt. er jeg ikke vild med kyllingefilet, men jeg spiser gerne en hel øko-kylling. Der er bare noget med lugt og konsistens, som tricker det…


2. Udlandsdansker x 3
Jeg har boet i udlandet over 3 omgange. Først læste jeg på et universitet i San Sebastian, Spanien et halvt års tid mens jeg gik på Aalborg Universitet. Siden boede jeg sammenlagt 3 år i Sydney, Australien mens jeg tog min Master Degree. Og i dag er jeg bosat i Göteborg, hvor min kæreste og jeg har boet i snart 2 år. 

3. Tryghedsnarkoman
I virkeligheden er jeg ingen globetrotter, men måske nærmere en tryghedsnarkoman. Det er bare først fornyligt, at jeg har opdaget det og derfor har jeg hele tiden udfordret mig selv til at rejse og opleve mere. Flytte rundt i verden og Danmark for at prøve nyt og få nye udfordringer. 

4. Brændt spagetti
Min mor var faktisk ganske bekymret for mig da jeg flyttede hjemmefra mht. om jeg nu skulle få noget at spise. Jeg kunne nemlig ikke finde ud af at lave mad og kunne selv få brændt spagetti på. Min madglæde og køkkenevner er opstået løbende igennem de sidste 10 år. Learning by doing for der er faktisk stadig mange ting, jeg slet ikke kan finde ud af at lave. 

5. Hvorfor hedder bloggen Brændstof?
Navnet brændstof er opstået af flere inspirationskilder noteret i små lommebøger: 
a. En café i Amsterdam som jeg tilfældigt besøgte med en veninde for snart 9 år siden. Den var konceptuelt bygget op omkring en brandstation, hvilket jeg synes var ret fedt.
b. I Sydney var der en lille burger joint som hed "Fast Fuel" - et sejt navn til en burger joint. 
c. Jeg har altid været fascineret af ild - ikke på den pyroman-agtige måde - men jeg synes det er så ufattelig hyggeligt at lave bål. For mig er der noget meditativt og fint ved flammer, der varmer og skifter form, farve og intensitet. Det er både beroligende og uroligende.
d. Jeg betegner mig selv som en ildsjæl, der brænder for det jeg beskæftiger mig med. 
e. På mit venstre håndled har jeg tattoveret et japansk symbol for elementer ILD. Den har siddet der siden jeg var 18 og påminder mig om at brænde for uden at brænde ud. Jeg har også lidt flammer tattoveret rundt om en fin lotusblomst på min mave.  

Med disse ledetråde fik jeg brainstormet mig selv frem til, at brændstof var et godt blognavn for mig. For brændstof er et fint synonym for den energi, som vi via maden tanker vores kroppe med via måltiderne. For at kroppen bedst fungerer til dagens gøremål handler det om at tanke rigtigt…. en dieselbil kører ikke godt hvis motoren er til benzin! Jeg tror selv på, at økologiske madvarer og rene råvarer er det bedste brændstof til vores motor….

6. Øko-passion
De fleste af mine universitetsprojekter kom på en eller anden måde til at handle om emner indenfor økologi, fairtrade, miljø, forbrug og Corporate Social Responsability. Det var mere tilfældigt end et bevidst valg, men det åbnede naturligvis øjnene for mig i forhold til at vi som forbrugere faktisk "stemmer" eller støtter en udviklingsretning med vores indkøb. Jeg mener, at vi alle har et individuelt ansvar i at være bevidste forbrugere og bør overveje grundigt hvad vi køber. Min øko-passion blomstrede for alvor da jeg fik job hos Urtekram i Mariager, hvor jeg i 5 år arbejde sammen med fantastiske inspirerende mennesker og verdensklasse øko-produkter. Det er ingen hemmelighed, at min hjerte stadig banker for Urtekram og økologien!

7. Skod-mad 
Jeg har det virkelig svært med, at alt for mange mennesker spiser dårligt, skodmad og skylder skylden på fødevareproducenterne eller politikerne. Der er en klokkeklar sammenhæng mellem pris og kvalitet på fødevarer. Hvis du ikke er villig til at betale for rigtige madvarer med en almindelig holdbarhed, som kræver at du selv tilbereder det -  så må du altså forvente, at du det du stopper i munden er fabriksfremstillet, oversprøjtet og industrielt produceret - og altså forarbejdet til det yderste for, at du kan købe det BILLIGT.

8. Madsnobberi
Jeg har også et problem med madsnobberiet, der tager fokus fra vigtigheden i et godt, gedignt måltid mad lavet af rigtige råvarer. De vilde, gastronomiske udskejelser er klart inspirerende og interessant for en food freak som mig, men jeg bryder mig faktisk ikke om når det bliver for elitært og uopnåeligt for almindelige mennesker. Det er bare ikke alle, der har råd, tid eller mulighed for at finde de helt rigtige nordiske ingredienser eller spise på dyre stjerne-restauranter. Jeg hepper for mad- og spiseoplevelser i øjenhøjde og at, vi ikke skal være for fine til frikadellerne.

9. Kvalitet og kvantitet
Jeg nyder hellere lidt, men godt. Jeg forsøger at være kvalitetsbevidst i mine valg. Jeg vil hellere købe 1 øko-peberfrugt og så undvære 10 poser chips på tilbud. Ja, eller spise vegetarisk et par dage i ugen for så at få råd til at købe en hel økologisk kylling. Jeg vil også hellere spise på en god restaurant en gang om måneden end jeg vil rende på café flere gange i ugen. Det handler om til og fravalg i hverdagen - og prioritering. Behøver jeg sige, at mad har høj prioritet her i huset sammenlignet dyrt tøj, make-up, osv? 

10. Dødsmetal, blide toner & spotify
Så længe jeg kan huske har jeg hørt hård rock, metal og dødsmetal. Jeg bliver glad, fyldt med energi og kan sågar få lyst til at danse når jeg hører mine favoritbands, som hedder Dying Fetus, Bloodbath og lignende. Jeg har aldrig kunne udstå boy bands, diva-sangerinder eller det musik, som ofte er på hitlisterne. Udover dødsmetal hører jeg dog gerne bløde og blide toner fra f.eks. Sia, Agnes Obel, Feist, Florence and the machine, eller old school musik som Johnny Cash og Lennard Cohen. Sidstnævnte var vi til koncert med sidste sommer. Jeg har faktisk nogle ret fine playlister på spotify, som du kan følge hvis du vil….

11. Danse Daisy
Jeg elsker at danse og gik til salsa da jeg boede i Spanien. Tidligere har jeg været på et showhold for fitness-step efter at have dyrket de vildeste stephold i mange år. Jeg har flere gange været tæt på at uddanne mig til step- eller danseinstruktør via fitness, men det er aldrig rigtigt blevet til noget alvorligt. Lige pt. er der ingen danse daisy over mig og jeg har ikke engang et medlemskort til et fitnesscenter.

12. Motion & Meditation
Min motion er pt. cykelture til mit arbejde, gåture og kundalini-yoga, der er meget dynamiske, rolige bevægelser. Jeg har altid dyrket meget sport og elskede at spille fodbold da jeg var ung. Senere blev det fitness, styrketræning og dans - men nu er jeg altså blevet hverdagsmotionist, der fokuserer mere på indre sundhed end ydre. Kundalini-yogaen har virkelig givet mig fantastiske redskaber, som jeg anvender dagligt.

13. Blåt hår
Min søster er frisør og jeg fik hende overtalt til at farve mit hår blåt da jeg var en rebelsk teenager. Det var så fedt! Nu nøjes jeg bare med det røde garn, men jeg kunne faktisk slet ikke forestille mig, at have min naturlige, blonde hårfarve igen. 

14. Jeg ønsker mig virkelig
En hund, et hus og en Texas roadtrip rejse med M. Måske i omvendt rækkefølge….

15. Min kæreste
Min kæreste hedder Martin og er tatovør. Jeg synes han er utrolig dygtig til sit arbejde og er virkelig stolt af ham på alle måder. Han er min soul mate og vi holder rigtigt meget i hånden.

16. Tattoos
Før jeg mødte M var jeg også vild med tatoveringer. Men det er først efter vi fandt sammen at jeg for alvor selv er begyndt at få kunst på kroppen. Han er igang med at lave et sleeve på min højre arm, men jeg vil også have lavet hele ryggen og venstre arm, hvor jeg kun har noget på inderarmen.


17. Fordomme
Jeg oplever ofte at folk har fordomme om mennesker med tatoveringer. Mange kigger f.eks. helt skræmt på M fordi han har tatoveret hænder, arme og hals. På en måde er jeg helt ligeglad fordi jeg jo kender ham og ved, at han ikke er nogen farlig type. Men samtidig så irriterer jeg mig over, at folk er så fordomsfulde og ikke bare respekterer, at vi kan se forskellige ud, men måske alligevel have helt samme værdier, indkomst eller livsstil.

18. Mentor
Jeg er karrierementor for nyuddannede akademikere ved Aalborg Universitet. Jeg hjælper mine mentees i deres jobsøgning f.eks. ved at være sparringspartner på ansøgninger, kompetenceafklaringer og start på erhvervskarrieren efter endte studier. 

19. Fremtidskarriere
Jeg drømmer selv om at blive selvstændig engang - gerne inden for kommunikation, marketing, PR og selvfølgelig mad- og fødevarer. Jeg tør bare ikke tage springet endnu ud i det, men hvem ved hvad fremtiden bringer af muligheder…. I dag er jeg produktchef for Tex Mex hos Santa Maria i Göteborg. 

20. Sundhed
Jeg vil virkelig gerne være meget sundere og lave om på min livsstil så jeg kan komme i bedre balance og form både mentalt og fysisk. Men jeg har endnu ikke fundet metoden eller livsstilen, som liiiiige er mig. Jeg ved ikke om jeg bare ikke er motiveret eller om jeg virkelig ikke har nogen ryggrad, men jeg leder stadig efter den store forandring. 

14 kommentarer:

 1. Skønt at få et kig bag i kulisserne. Glædelig jul :)

  SvarSlet
  Svar
  1. 1000 tak Cathrine. Og tak fordi du læser med her. Jeg håber også, at din jul bliver virkelig dejlig.

   Slet
 2. Hehe - fortæl mig noget, jeg ikke ved ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. nårjhhh men nu er vi jo også i familie kære kusine. Du har jo kendt mig siden jeg var en lille dreng, der spillede fodbold og kastede med sten. Det tæller ik ;)

   Slet
 3. SÅDAN et fedt indlæg Marian - virkelig en god ide. og så dejligt med et kig. Kram

  SvarSlet
  Svar
  1. 1000 tak søde Julia. Jeg håber flere vil ta ideen op i blogland. Kram på dig også :)

   Slet
 4. Hvor var det herlig læsning ! Tak for at dele :) Du er et spændende og meget sammensat mennesker. Og sød:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du OGSÅ sød Miri. Tak. Sammensat for alle pengene…. hvis der er noget, som hedder det. Juleknus til dig!

   Slet
 5. Et superhyggeligt og underholdende indlæg - dejligt med lidt kendskab, til dem man synes man "kender" :)

  SvarSlet
  Svar
  1. hvor er du sød Mette. Tak for dine fine ord :)

   Slet
 6. Spændende læsning :) Hvis du en dag vender tilbage til Urtekram og Mariager, så er min dør altid åben ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jubii tak Malene. Det skal jeg helt sikkert huske :) Jeg har jo vinket mange gange til dig - eller dit hood ihvertfald.

   Slet
 7. Hvor køber du ind henne? Jeg bruger ofte nettet, fordi man kan få en bedre pris - men så lang tid det er økologisk er det vel hip som hap?

  Har du prøvet denne: http://www.naturoghelse.dk/shop/foedevarer-39s.html

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Signe,
   Tak for tippet - jeg køber dog ind i Sverige da jeg bor i Göteborg. Her har vi sådan et handelskooperativ hvor du kan handle øko-varer ind og betale en vægtpris. Fantastisk koncept, der ikke spilder mad og hvor du samtidig sparer miljøet for emballage!

   Slet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...