fredag den 31. januar 2014

FLASHBACK FRIDAY: Husholdningsraad anno 1947 (mormor's guldkorn)

Min søster har arvet min mors Faster Sonja's husholdningskogebog fra 1947. Hun fik den åbenbart af en Fru S i julegave. Siden har den boet i Kristianstad i Skåne, hvor min bedstefars søster, Sonja, boede det meste af hendes voksne liv efter hun blev gift med en svensk mand. Denne gamle husholdningsbog har de fineste nyttige råd som for selv en moderne husmor. F.eks. at man skal være præcis med alle Maaltider og at mandler bliver sejge når de koges. Udover at være et opslagsværk for husmødre, så har bogen åbenbart også været anvendt flittigt til at presse tørrede blomster. Er det ikke vildt hvor meget husholding, madlavning og køkkenarbejdet har skiftet igennem de sidste 60 år? Jeg synes vi skal genopfinde vores mormødres og farmødres køkkenkundskaber og flette dem sammen med moderne tilgange til råvarer. Jeg mener, der er helt sikkert gået noget tabt i den moderne husholdning i forhold til at spare, være praktisk og få spist op. Måske kan det være værd at gå på opdagelse blandt mormor's køkken-guldkorn i weekenden.

11 kommentarer:

 1. Jeg kunne ikke være mere enig. Hele stop madspild kampagnen er ganske overflødig, når man bare tænker i kreative sparebaner. Men ok - indrøm det bare - den kampagne er til tider også fjollet, for man får tit råd i stil med: har du en halv kartoffel tilbage, så gå ud og køb en hel oksemørbrad og.... Eller det er opskrifter med ting, som ingen ved deres fulde fem havde overvejet at smide ud.

  Nej med lidt kreativ brug af rester, krydderier, grøntsager og 'brug hele dyret' madlavning, får man man varieret og meget sjovere mad. Og man sparer en formue, man alligevel ikke har :-) Det handler faktisk om 'rettidig omhu', som en vis gammel mand, altid sagde.

  God lørdag og vh/Karen

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er præcis min pointe, Karen. Der er bare noget fra dengang mormor stod for husholdningen, som er gået tabt i fastfood-generationen, som smider mad væk og måske lever fra dag til dag…. Man kommer nemlig langt med et godt forråd og og sund fornuft, ik?

   God weekend til dig Karen

   Slet
  2. Undskyld, ahem! Hvis I nu refererer til vores kampagner, så har vi altså har mange, MANGE gode råd i Stop Spild Af Mad - og ikke bare "har du en halv kartoffel tilbage, så gå ud og køb en hel oksemørbrad og...."

   Se her - der er mange at vælge imellem fra rigtigt mange af vores medlemmer:
   http://www.stopspildafmad.dk/opskrifterograad.html

   Når det så er sagt, så er jeg enig i, at husholdning og maddannelse fylder ikke meget i danskernes hverdagsliv - for 40 år siden tegnede fødevarerne sig for 19% af det private danske forbrug - i dag er det 9%.

   God weekend.

   Slet
  3. Vi er helt enige Selina. Min pointe er præcis at vi danskere skal huske mormors smarte måde at få brugt madresterne op og lave en masse god mad fra bunden. Det er jo faktisk lidt uhyggeligt, at det danske privatforbrug til fødevarer KUN er 9% af det samlede forbrug. Tænk, at mennesker allerhelst vil have andre forbrugsgoder end ordentligt mad?! Iøvrigt STOR ros for Stop spild af mad kampagnerne. Det holder max.

   God weekend til dig også,
   Marian

   Slet
  4. Meget enig, Marian! (Og tak for rosset :)

   Jeg har faktisk skrevet en artikel om netop maddannelse og hvor slemt der står til (og hvad vi kan gøre ved det):

   http://madkulturen.dk/servicemenu/nyhed/nyhed/mere-madkundskab-mere-madglaede-og-mindre-madspild-paa-skoleskemaet/

   ...for det er altså super en trist situation.

   KH og god weekend,
   Selina

   :)

   Slet
 2. Den slags bøger er fantastiske! Jeg har en fra 1912, fra min oldemor, som ganske simpelt hedder "Charme". Den er tyk og med små bogstaver og er proppet med fif til hvordan en Husmoder kan skrue lidt op for charmen. Den er virkelig morsom, på nogle tidspunkter total bizar og andre gange kan jeg ikke lade være med at sidde og tænke at det ville være dejligt hvis lidt flere gjorde sig umage med deres charme i dag også... En virkelig sjov ting som står deri, er at den mode som er oppe (altså i 1912) jo ikke er andet end en gentagelse af 1880´ernes mode, det har forfatteren mest hån tilovers for. Morsomt at det ikke kun er nu det er sådan. At alt kører i ring og altid har gjort det. Knus til dig og god fornøjelse med din bog! Den er da superfin!

  SvarSlet
  Svar
  1. ej hvor lyder det som en superfed bog. Hvor er det fedt, at der er lavet sådan en tyk bog til husmoderen så hun kan være mere charmerende… genialt! Jeg er sikker på at vi nutidige husmødre kunne lære lidt af de smarte charmetips fra 1912!!!

   Og knus tilbage til dig :)

   Slet
 3. EJ, det vidste jeg- ikke med mandlerne ! Nu går der noget op for mig- tak :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak :) jeg vidste det heller ikke…

   Slet
 4. Haha, hvor skægt - så ved man da det B-)

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Nemlig. Og Anne, bogen siger også at du skal huske at aflæse din el i køkkenet hver dag…..

   Slet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...