søndag den 26. januar 2014

ØKOLOGI: 3 tips til hvordan du kan få råd til mere økologi i husholdningsbudgettet

Jeg får ofte spørgsmålet hvordan vi har råd til at leve økologisk og købe så mange økologiske produkter. Det er måske en hverdagsluksus, men det stiller krav til både vores prioritering og planlægning. Og vi er ofte også nødt til at gå på kompromis. Uden at virke hellig eller frelst, så er der yderst sjældent der ryger dyre sodavand, unødvendigt slik eller for mange forarbejdede madvarer i vores indkøbskurv - og jeg er overbevidst om, at det også er en besparelse i husholdningsbudgettet når vi køber mindre skod og prioriterer, at købe ordentlig mad, som gør os mætte. Altså vi køber hvad vi har brug for og det som står på indkøbslisten, men undgår dyre impulskøb. Her får du mine 3 bedste tips til hvordan du selv kan få råd til mere økologi i hverdagen:

1. Spis efter sæson. 
De økologiske grøntsager er bedst og billigst i sæson. Du kan også få økologiske grøntsager på frost, der er glimrende udenfor sæsonen. Du kan også selv dyrke lidt grønt i vindueskarmen f.eks. karse og krydderurter. Jeg har også venner og familie, der har overskud i deres egen grøntsagshave eller i havens frugttræer. På den måde får vi suppleret vores lille urbane husholdning.

2. Lav madplan, planlæg dine indkøb og spis op. 
Vi handler stort set kun ind en enkelt dag om ugen og har dermed planlagt aftensmaden til en hel uge af gangen. Vi smider sjældent mad ud fordi vi sørger for at bruge alt op - det er godt for økonomien og miljøet. Enten tager vi udgangspunkt i resterne fra sidste uges indkøb når vi laver madplan eller også har vi en dag i ugen hvor vi spiser "rester" til aftensmad. Ofte går resterne dog primært til madpakke og alternativ ryger de i fryseren. Læs hvordan du rent praktisk kan lave en madplan her.

3. Hold 1-2 dage om ugen vegetariske. 
Vi køber mindre kød som dermed giver os råd til at købe økologiske kødprodukter, der som oftest koster mere end konventionelt. På de vegetariske dage spiser vi enten omeletter, fyldige supper eller indiske gryderetter. Kødfri behøver ikke at betyde proteinfri. Fyld dine grøntsagsdage med vegetabilske proteiner fra bønner eller linser og spis gerne groft brød til. På den måde kan selv manden i huset blive mæt og tilfreds

Har du andre øko-tips, der ikke ruinerer økonomien? Del dem meget gerne her.

14 kommentarer:

 1. Dejlige madspare tips! Jeg spiser desværre ikke helt så meget øko som jeg gerne vil, men jeg prøver. Fx køber jeg kun øko mejeri produkter og æg. Som vegetar er kød jo ikke inde i mit indkøbsbillede, så det er så let.

  Jeg spiser også rester med stor glæde, for nogle dage er der bare mindre tid til madlavning end andre. Jeg fryser også gerne rester ned til de travle dage.
  Jeg køber grøntsager som kan holde sig længe, for som single, så får jeg ikke spist fx en hel pose rosenkål på en dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. At være vegetar må være et smaddergodt sparetip i sig selv. Det er jo oftest øko-kød, der er den tungeste post i budgettet.

   Er der ikke sådan et øko-supermarked hvor du kan købe øko-grønt efter vægt/stk? Sådan et har vi her i Göteborg og i vores 2 pers husholdning er det faktisk ofte billigere og mere miljøvenligt end at købe supermarkedsstørrelser. Ind i mellem har man bare kun brug for 5 rosenkål eller 1 rødløg!

   Slet
  2. Det bør jeg gøre. Eller finde. Savner lidt at have tid/arbejdstid til Københavns fødevare fællesskab igen. Det passede mig så godt

   Slet
 2. jeg ved ikke, om de kører med det i sverige. men i danmark kører super brugsen og føtex ofte 25% rabat på alt øko - og så handler det bare om at fylde basislageret op. og hurra for de billige urtekram-ting i netto.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej der er desværre ikke sådan øko-tilbud, som derhjemme. Det holder ellers MAX. Jeg køber faktisk altid øko med hjem fra DK fra Netto og Fakta. Det er virkelig billigt sammenlignet med de svenske priser - så der får jeg fyldt mit basislager op med mel, krydderier og andre gode kolonialvarer på bud.

   Slet
 3. Rigtig god og gavmild ide at dele dine tips og erfaringer !
  Tak:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Miri…. jeg elsker at dele den slags gaver ud til dem, der synes de er gode ;)

   Slet
 4. Det er bare sådan et godt indlæg Marian. og ja, det er noget, der tit tales om. Kram

  SvarSlet
  Svar
  1. 1000 tak Julia. Præcis min oplevelse at mange blot antager at økologi er lig med stort husholdningsbudget. Men det behøver bestemt ikke være sådan hvis man er opmærksom på hvad man køber og hvornår…. Kram tilbage til dig!

   Slet
 5. Jeg bager stort set alt vores brød, og når vi får lyst til kage bager jeg også. Jeg bruger altid økologiske ingredienser, men det er billigt at bage selv i forhold til at købe kvalitetsbrød hos en (øko)bager som Emmerys.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også min opfattelse, at det sagtens kan svare sig at bage brød og kager selv hvis man vil have økologi og samtidig vide hvad brødet indeholder. I nogle bagerier er fuldkorn f.eks. det samme som mørk brød, om måske er opstået fra en slags maltsirup. Det er jo fusk. Jeg synes også både det er hyggeligt og virkelig tilfredsstillende at bage brødet selv når jeg har tid og overskud

   Slet
 6. Madame Butterfly laver billige, gode øko-produkter :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke købt så mange af deres produkter da jeg egentlig bare troede de havde f.eks. kager og kiks. Hvad køber du mon derfra?

   Slet
  2. Deres kiks er okay :-) Men de har også lækre knækbrød - både hverdags og gourmet. De har brødblandinger - hvis det skal gå hurtigt - tilsæt bare vand og gær. Deres perlespelt er rigtig god... Mange gode produkter, tjek deres evt hjemmeside: http://madame-butterfly.dk/

   Slet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...