mandag den 3. februar 2014

ÆBLEKALAS #5: Køleskabsboller med kanel & æblepulp (fra efterårets juicerier)

I efteråret fik jeg utroligt mange, lækre og lokale æbler fra min svenske kollegas gavmilde æbletræ. M og jeg lavede masser af ufiltreret æblemost- og saft til forrådskammeret. Og pulpen lavede vi enten til råsyltet æblesaft eller frøs ned. Nu har jeg bagt en portion boller med masser af kanel og resterne fra efterårets juicerier. Jeg tog en pose æblepulp op ad fryseren som jeg tilsatte i bolledejen. Det gav en fin æblesmag og en blød konsistens, der nærmest blev kageagtig sammen med den søde kanel. Haps! Så lad være med at smide pulpen væk fra dine juicerier. Gem dem, kom dem i brød, knækbrød eller andet. Og udnyt de gode råvarer til fulde så vi undgår at smide mad ud. Opskriften på mine køleskabsboller med kanel og æblepulp får du lige her. 

Du skal bruge:
(ca. 15 boller)
1 dl surdej
10 g gær
200 g fuldkornshvedemel
300 g sigtet speltmel
4 dl koldt vand
1-2 spsk kanel
1 tsk vaniljepulver
1 tsk honning
1/2 tsk salt
2 dl æblepulp (kan evt. erstattes af æblemos eller revet æble)

Sådan gør du: 
Dag 1: Rør gær og surdej ud i vandet i en røreskål. Tilsæt honning, salt og lade hvile i ca. 5 min. Bland de to slags mel samt krydderier i en anden skål. Tilsæt melblandingen lidt ad gangen i røreskålen med vand - og rør det godt sammen undervejs. Dejen skal være blød, men ikke klisteret. Kom æblepulpen i dejen og fordel den grundigt. Herefter sættes skålen i køleskabet under et viskestykke og hæver natten over - eller i 8-12 timer. 
Dag 2: Varm ovnen op til 200 grader. Lad gerne en bageplade blive i ovnen mens den bliver varm. Med to skeer "klatter" du æbledejen ud på et bagepapir. Sæt dem gerne med afstand, da de flyder en smule ud. Når ovnen er opvarmet trækker du bagepapiret over på den varme bageplade fra ovnen og sætter bollerne i midterste rille. Bag dem i 15-20 min. Og nyd den søde duft af kanel, der spreder en god stemning i køkkenet. Velbekomme! 

2 kommentarer:

  1. Super udnyttelse - jeg skal i gang med at bruge pulp!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det føles bare så rart at få brugt pulpen når man juicer…. jeg skal forsøge at lave flere opskrifter med pulp - også fra grøntsagsjuicerierne =)

      Slet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...