søndag den 2. februar 2014

MORGEN- & SANDWICHBRØD: Koldthævet kurvebrød med surdej, grahamsspelt- og hvedemel

Rundt om hjørnet fra hvor vi bor i Göteborg ligger der et stort bageri, Dahls, som også har en lille bagerbutik. Normalt laver jeg både morgenmad- og madpakke til M, men en morgen i denne uge nåede jeg det ikke. På vej hjem fra træning købte han derfor en surdejssandwich fra bageriet til morgenmad, som han var ret begejstret for. Med min nye surdej i baghånden og gode økologiske mel tog jeg i denne weekend kampen op mod nabo-bageriet: jeg ville nemlig bage et supergodt, økologisk surdejsbrød, som er nemt at skære i fine skiver til lækre sandwich. Resultatet blev et koldthævet kurvebrød bagt på surdej, grahamsspelt- og hvedemel. Det har en letsprød skorpe samt en luftig, blød midte. Det kan godt virke uoverskueligt når bageopskrifter kræver to dage, men jeg lover dig, at det faktisk er supernemt at bage koldthævet - for du slipper for dejkaos i køkkenet og det holder! Jeg mener selv, at jeg har givet bageribrødet kamp til stregen med dette fine øko-brød. Nu er der ihvertfald sandwichbrød til mandagens morgenmadpakke.

Du skal bruge:
(til et brød)
10 g gær
1 dl surdej
2-3 dl koldt vand
1 spsk olivenolie
1 tsk honning
1 tsk salt
200 g grahamsspeltmel
200- 205 g hvedemel

Sådan gør du:
Dag 1: Rør gær og surdej ud i det kolde vand. Rør honning, olivenolie og salt i. Lad hvile i 5 min. Bland de to slags mel og tilsæt det lidt ad gangen mens du rører dejen sammen f.eks. i din røremaskine. Dejen skal være blød og lettere flydende, men ikke klisteret. Lad den hæve i køleskabet natten over (eller i 8-12 timer) under et vådt viskestykke.
Dag 2: Tag din koldthævede dej ud af køleskabet. Drys mel i en hævekurv og hæld dejen forsigtigt over i kurven. Lad den hæve lunt i kurven på køkkenbordet i ca. 1-2 timer. Opvarm så ovnen til 200 grader og lad en bageplade (eller bagesten) blive i ovnen. Vend forsigtigt dejen ud af brødkurven over på et bagepapir. Når ovnen er opvarmet tager du bagepladen ud og trækker brødet med bagepapiret over på den brandvarme bageplade. Bages i 25-30 min. til brødet er sprødt og gyldent. Afkøl på en bagerist. Nyd det lunt eller opbevar det afkølede brød i et rent viskestykke. God bagelyst!

4 kommentarer:

 1. Tak :)
  Åh gad godt at sætte tænderne i et nybagt brød )

  SvarSlet
  Svar
  1. der er meget få ting, der slår nybagt brød! Haps haps….

   Slet
 2. Du er bare blevet den sejeste bager!

  SvarSlet
  Svar
  1. TAK. det er så herligt at have en surdej igen…

   Slet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...