mandag den 3. marts 2014

FASTELAVN: Danske fastelavnsboller vs svenske semlor. Om barsk madkultur med vikingeattitude.

Mine svenske kollegaer synes vi danskere er lidt rå, skræmmende og vikinge-agtige. Det gik op for mig da alle diskuterede Giraf-sagen fra Danmark. Alle var i chok over, at danskerne har den slags børneevents for det var nok ALDRIG sket her i Sverige. Det samme slags chok fik mine svenske kollegaer også sidste år da jeg serverede kagemand (se den smukke kage på billedet, der er en tro kopi af mig) til min fødselsdag. Ikke fordi kagen var skræmmende, men fordi jeg fortalte hvordan det er tradition, at vi i Danmark skærer halsen over på kagemanden mens alle skriger. Naturligvis mest til børnefødselsdage….. Nu er det så fastelavn. I dag havde jeg danske fastelavnsboller med til mine svenske kollegaer for at give deres elskede semlor kamp til stregen. Jeg er nemlig ikke den store fan af den svenske semla, der for mig smager som en tør krydderbolle med for meget kardemomme og fed flødeskum. Næææ... de goe gamle, danske fastelavsboller er der INTET der slår, vel? Og de synes bestemt også fastelavnsbollerne var smaddergode. Vi kom igen til at snakke om traditioner, så jeg fortalte glædeligt hvordan børnene i Danmark netop nu klæder sig ud og slår katten af tønden. Om kattekongen og kattedronningen samt at vi i gamle dage havde en levende, sort kat i tønden for at drive ondskab bort. Når jeg fortæller disse kulturelle madtraditioner, som vi har med os fra barnsben og dermed finder helt naturlige, så kan jeg da egentlig godt høre at det lyder som en ganske barsk madkultur. Det er som om vores vikingeattitude har overlevet og stadig er en del af vores gode, danske festligheder med kage, sjov og ballade. Ihvertfald i sammenligning med de forsigtige, tilbageholdne svenskere. Vi bor så nær, men er virkelig vidt forskellige i vores madkultur.

Kan du bedst lide fastelavnsboller eller semlor?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...