søndag den 30. november 2014

ADVENTS-HYGGE: Rabarber-glögg, æbleskiver og julegodter med hjemmelavet marcipan

NU må der jule-hygges. Det er 1. søndag i advent og dermed startskudet for gløgg, æbleskiver og julegodter. Hos mig er julepynten kommet op og vi har haft naboerne til hjemmelavet glögg, julegodter og æbleskiver, der godt nok blev bagt af Karen Volf. I år blev det til en rabarber-glögg af sommerens sidste saft i forrådskammeret. Rabarber passer overraskende godt til julens søde krydderier som stjerneanis, kanel og nelliker. Du kan nyde glöggen med eller uden alkohol - begge dele smager himmelsk. Jeg har for første gang lavet min egen marcipan uden tilsat sukker. Massen lavede jeg på dadler, mandelmel, lidt vaniljepulver og et eksotisk indslag af friskpresset lime. Du får i anledningen af advents-hyggen hele 2 skønne juleopskrifter her:

Rabarber-glögg
(ca. 12 l)

Du skal bruge: 
4 dl rabarbersaft
2 spsk rørsukker
1 liter vand
2 kanelstænger
6 stjerneanis
1 tsk nelliker
1 tsk fennikelfrø
1 skive frisk citron
Evt. 2 cl rom per glas
Mandelsplitter og rosiner som fyld

Sådan gør du:
Kog alle ingredienserne op i en gryde og lad det gerne trække i et par timer. Inden servering varmer du glöggen op igen. Du kan enten si krydderierne fra eller server glöggen i en stempelkande hvor stemplet sier krydderierne fra. Nyden varm - med eller uden rom - og fyldt med mandelsplitter og rosiner efter smag.


Julegodter med hjemmelavet marcipan, lime, kokos & mørk chokolade
(10 - 15 stk)

Du skal bruge:
100 g dadler
100 g mandelmel
Saften fra 1 øko-lime
1/2 dl vand
1-2 tsk agavesirup
1/2 tsk vaniljepulver
50 g mørk chokolade
2-3 spsk revet kokos til pynt

Sådan gør du: 
Kom dadler, mandelmel, agavesirup og vaniljepulver i en skål. Tilsæt den friskpressede limesaft og blend så godt det går. Det kan være en udfordring at få massen blød og jævn - men tilsæt vand lidt ad gangen så marcipanen ikke bliver for våd/blød. Når du har en ensartet masse sættes marcipanen på køl i 1-2 timer til den bliver mere fast. Lav et vandbad og smelt chokoladen. Form små, mundrette kugler af den hjemmelavede marcipan. Overtræk kuglerne med chokolade, giv dem et drys kokos og lad dem afkøle på et bagepapir. Opbevares på køl og nydes i godt selskab! 

GLÆDELIG 1. SØNDAG I ADVENT!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...