LAV MADPLAN

De sidste par år har M & jeg lavet ugentlige madplaner. Det er vi begge blevet så enormt glade for, at jeg opfordrer alle i min nærhed til at gøre det samme. Her får du både årsagerne til hvorfor det er så fedt, at lave madplaner og hvordan du selv kan gå i gang med ugentlige madplaner.

FEM ÅRSAGER TIL HVORFOR UGENTLIGE MADPLANER ROCKS:

1. Du sparer tid i hverdagen når aftensmaden er planlagt og du kommer træt hjem fra job. Samtidig behøver du kun handle ind 1-2 gang i ugen hvis du ved hvad der skal på menuen en hel uge adgangen.

2. Du sparer penge ved at tage udgangspunkt i hvilke madvarer du allerede har og på den måde undgår du madspild. Ved blot at handle ind få gange om ugen med en planlagt indkøbsliste, så undgår du faktisk de mange impulskøb eller overforbrug hvor du smider madvarer væk. Desuden undgår du dyrt (og ofte usundt) take away mad fordi du altid har mad i køleskabet!

3. Du spiser mere varieret efter årstid og sæsonråvarer. Madplanen giver plads til både sunde retter, vegetariske dage og klassisk mormormad - alle i husholdningen kan få deres livretter på madplanen og på den måde er alle glade.

4. Du får engageret din mand/hustru/børn/sambo i madlavningen. Del også tjansen med indkøb og madlavningen mellem jer alt efter hvem der kommer først hjem på hvilke uge dage eller hvem, der er bedst til at lave netop tirsdagens ret. Eller gå i køkkenet sammen for det er virkelig også hverdagshygge. 

5. Du får faste hverdagsrutiner og slipper for at stresse med de daglige gøremål som f.eks. at lave aftensmad. De 10-15 min om ugen I bruger på at planlægge den kommende uges madplan gør, at du slipper for dagligt at ringe til din bedre halvdel for at finde ud af hvad I skal spise, hvem som handler ind og laver mad.


FEM FIFS TIL HVORDAN DU LAVER MADPLANER:

1. Kig først i dit køleskab, fryseren og kolonialskabet. Har du aftensmadsrester så planlæg en "restedag" hvor du får spist op. Har du grøntsager eller kød tilbage, så tag udgangspunkt i netop de råvarer du allerede har, når du planlægger den kommende ugens madplan. 


2. Se også i madblade, kogebøger og på madblogs for at forny dine hverdagsretter og få ny inspiration. Er der noget nyt du har lyst til at prøve? Planlæg at du skal købe ind til det og kast dig ud i det. Hvem ved, måske er det en ny favorit? Bonus er, at du lærer at lave en ny opskrift. Sådan var det f.eks. for mig, da vi spontant fandt på at skrive "Shepards Pie" på vores madplan. 


3. Tag udgangspunkt i sæsonens råvarer. Undersøg hvilke råvarer, der er i sæson - de er både billigere og smager bedre. Og aner du ikke hvad du skal gøre med sæsonens råvarer, så brug step 2 til at få ny inspiration til madlavningen. 


4. Gør det til en fast rutine at bruge 5-10 min på at skrive madplanen ned. Her i huset gør vi det helt lavpraktisk på en notesblok: på den ene side skriver vi ugens dage og på den anden hvad der skal købes ind for at lave retterne som ryger på madplanen. Vi sidder enten sammen over morgenmaden søndag og planlægger det. Eller også fikser vi det hurtigt inden vi skal ud at handle, men så bliver det ofte sædvanlige retter hvor vi ved hvilke madvarer, som indgår. Der findes andre værktøjer til at holde styr på madplanen. Se f.eks. denne online madplan, der laver indkøbslister alt efter hvilke opskrifter du vælger fra siden. Eller print madplans-skemaet med indkøbsliste fra bloggen Valdemars Ro.


5. Gem madplanerne. Når du er idéforladt så kig tilbage og se hvad du spiste for 3-4 uger siden. Der er helt sikkert inspiration at hente der også. Ofte glemmer vi hvad vi godt kan lide og så bliver det forslag som lasagne, pizza og burgere, som gang på gang ryger på vores liste. Det ER virkelig gode hverdagsretter, men det er slet ikke så svært at varierer så hverdagsmaden bliver sjovere og en endnu større fornøjelse. 

1 kommentar:

  1. As a blog reviewer I have to verify all contents both in Blog spots and WordPress Blogs for uniqueness and readers friendly .I found best content in this blog as well as your article is most useful to all regular visitors .I would suggest this blog for further promotion via google. Thank you for posting such a useful article. Also see by blog posts about
    Indian Restaurant | Indian Restaurants
    Restaurant | Restaurants

    SvarSlet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...