søndag den 3. november 2013

Æblekalas #3: Æbletærte med glutenfri smuldredej (skøn efterårskage til madblogger udfordringen)

Som mange andre madbloggere har jeg kaste mig ud i Madblogger Udfordringen, der ganske enkelt går ud på at skabe eller nyfortolke en anden madbloggers opskrift. Fantasisk idé og initiativ af La Cucina Nada. Ved tilfældig udtrækning fik jeg bloggen SUND MUMS, som min udfordring og udvalget af delikate, sunde opskrifter uden gluten, sukker m.m. er jo helt fantastisk på Benediktes madblog. Jeg har selv eksperimenteret med at lave en glutenfri crumple cake uden sukker, men det er ikke lykkes. Da jeg så Bennediktes opskrift på Æblekage med glutenfri smuldredej, var min udfordring hurtigt valgt. Opskriften er desværre ikke helt sukkerfri, da sødmen kommer fra honning. Her kommer min fortolkning af æblekagen med inspiration i opskriften fra SUND MUMS.

Du skal bruge:
5 efterårsæbler, skrællede og skåret i både uden kernehus
2 tsk kanel
1 spsk flydende blomsterhonning
Smuldredej:
3 dl glutenfri havregryn f.eks. fra Urtekram
1 dl mandelmel
1/2 grovhakkede, ristede hasselnødder
1 tsk vaniljepulver
1 tsk kanel
3 spsk kokosolie
5 spsk flydende blomsterhonning

Evt. mascaponeost, creme fraiche, vaniljecreme eller is til servering.

Sådan gør du:
Opvarm ovnen til 180 grader. Bland de skrællede æblebåde med honing og fordel dem i et ildfast fad eller en tærteform. Drys kanel over æblerne. Start med at blande de tørre ingredienser til smuldredejen i en skål: glutenfri havregryn, mandelmel, hakkede hasselnødder, vaniljepulver og kanel. I en gryde opvarmes kokosolie og honning til en flydende kosistens. Det skal bare smelte og altså ikke koges op. Kom blandingen med de tørre ingredienser i gryden og rør rundt til du har en smuldret dej, der klumper lidt. Fordel dejen så æblerne dækkes så godt som muligt. Bages i ovenen i ca. 30 min, men hold øje med at smuldredejen ikke bliver brændt. Serveres gerne lun med f.eks. mascaponeost, creme fraiche eller is til dessert eller eftermiddagskaffe. Velbekomme!

12 kommentarer:

 1. Det er lige sådan en kage, som jeg godt kunne bruge nu! Lige nu, hvor regnen hamrer på ruden og det stormer og suser udenfor...

  SvarSlet
  Svar
  1. Gode kager og eftermiddagshygge i regnvejr er bestemt et must her i efterårsmånederne. Jeg synes faktisk vi burde genindføre formiddagskaffe, eftermiddagskaffe og aftenskaffe =)

   Slet
 2. den gider jeg særdeles godt. især fordi vi bruger det glutenfri af herhjemme igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg håber du kan lide den kæreste Linda. Det er bare så rart når man kan finde gode, glutenfri alternativer. Ville ønske jeg kunne lave en sukkerfri variant, men så bliver det desværre ikke sprød crumple på toppen. Honning er dog ok når det skal være....

   Slet
 3. Mmmh, god idé med mascapone dertil, det er jeg sikker på, ville være et hit imin bog :)

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne. Det er så godt med Mascapone til de fleste kager. Jeg synes den fede smag passer rigtigt godt til de sød-syrlige æbler!

   Slet
 4. Vi spiste den her til aften, i selskab med Napoleon Dynamite, perfekt kombination! Jeg havde ikke nok honning, så jeg brugte kokosblomstsukker som jeg har fået af Sanne. Meget meget dejligt! Tak for opskriften Marian!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor lyder det som en smadderhyggelig kombi med kage og komedie :) Det er også en ret go idé at anvende noget kokossukker i stedet for honning. Det havde jeg slet ikke tænkt på selv ;)

   Slet
 5. Ej, den vil jeg lave i næste uge. Har så mange æbler jeg skal have brugt, og den her opskrift ser ganske fornuftig ud :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. God fornøjelse Charlotte! Jeg håber du kan lide kagen. Du kan evt. erstatte noget af honningen med f.eks. kokossukker, som AD skriver foroven. Ville så gerne have fundet en helt sukkerfri udgave, men jeg tror virkelig det bliver en udfordring at få kagen sprød på toppen....

   Mange æbler er en skøn luksus. Kan anbefale at juice dem og så stoppe saften i fryseren.

   Slet
 6. Sikke vi får tryllet med æbler, hva´? Ihh de egner sig nu også så godt bagte ... måske jeg skal eksperimentere noget mere uden brugen af sukker, det er så let bare at række ud efter, ikk´?

  Du har inspireret mig med dine fine billeder på Instagram, og nu her. Tak. Og tusind tak fordi du ville lege med!
  Måske du er frisk på en anden runde?

  Tak for en skøn blog i øvrigt,
  Kh La Cucina Nada

  SvarSlet

TAK for din kommentar - den varmer! KH Marian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...